Lezing 23 12 kunstmatige intelligentie

13 december 2023

Prof. Frank van Harmelen

Kunstmatige Intelligentie

Zin en onzin over kansen en bedreigingen van AI

De chatbot ChatGPT, die een jaar geleden werd gelanceerd, was een sensatie. De app maakt in een oogwenk op bestelling teksten, schrijft brieven en zo meer. Hij werd bij scholieren en studenten op slag populair en ze maakten er grif gebruik van. Menselijke tekstschrijvers en journalisten zagen het spookbeeld opdoemen van een programma dat hun baan overbodig maakt. ChatGPT is een van de vele voorbeelden van kunstmatige intelligentie, of Artificial Intelligence (AI). Kunstmatige intelligentie heeft al tal van andere toepassingen, van gezichtsherkenning en zelfrijdende auto’s tot deep learning, bijvoorbeeld in de meteorologie.

Gaan computers gevoed met kunstmatige intelligentie ons bestaan overheersen? Gaan ze een eigen werkelijkheid scheppen waardoor feit en fictie niet meer van elkaar te onderscheiden zijn? In de science fiction zijn computers met machtige algoritmen al heel lang een bron van inspiratie voor verhalen waarin ze de macht van de mens overnemen. Prof.dr. Frank van Harmelen, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, komt vertellen over deze ontwikkelingen. Hij gaat proberen de zin en onzin over kunstmatige intelligentie van elkaar te scheiden. Dat doet hij door te schetsen wat de basisprincipes zijn, wat er wel al mogelijk is en wat nog lang niet, en hoe we de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie in een wenselijke richting kunnen sturen. Van Harmelen leidt het tienjarige onderzoeksprogramma “Hybrid Intelligence Center” waarin bestudeerd wordt hoe AI-systemen met mensen kunnen samenwerken in plaats van ze te vervangen.

De live muziek wordt verzorgd door Dubio. Almar Otten zal na de pauze de discussie met de zaal leiden.

Tekst Huub Eggen, illustratieontwerp Martijn Harleman.

« bekijk ook de terugblik van deze avond