Lezing 23 02 Domheid

8 februari 2023

Matthijs van Boxel

Stoomcursus domheid 

Analyse van de motor van ons bestaan, met de klemtoon op de topografie

Domheid is een typisch menselijk verschijnsel. Anders dan dieren die in het algemeen een strikt overlevingsinstinct hebben, doen mensen met het grootste gemak dingen die in hun eigen nadeel zijn. Denk maar aan de populariteit van de zogeheten funniest home videos. De (vermeende) domheid van anderen benadrukken, zoals in de bekende Belgenmoppen, heeft duidelijk een element van superioriteitsgevoel. Erger is het als waanideeën over ras, natie of geloof mensen ertoe brengen zichzelf en de medemens groot leed te berokkenen en zelfs om het leven te brengen, en toch gebeurt dat met de regelmaat van de klok.

Waar komt deze domheid vandaan? Literatuurwetenschapper en schrijver Matthijs van Boxsel heeft er een hele studie van gemaakt en er onder andere De Encyclopedie van de Domheid over geschreven. Dat werk is inmiddels in zeventien verschillende talen verschenen. In zijn Stoomcursus Domheid laat Van Boxsel in woord en beeld de talloze aspecten van domheid de revue passeren. Talloze landen (denk maar aan onze Belgenmoppen), regio’s en steden staan bekend als spreekwoordelijk dom. Van Boxsel heeft er een hele topografie aan gewijd. Tenslotte zal hij betogen dat domheid paradoxaal genoeg de motor van onze beschaving vormt.

Als moderator treedt Christa Hooijer op. Jazzduo Dubio verzorgt de live muziek.

« bekijk ook de terugblik van deze avond