Lezing 22 06 james

8 juni 2022

Afscheid van James van Lidth de Jeude

Op 8 juni 2022 nam James van Lidth de Jeude afscheid als moderator van het Science Café Deventer. Na afloop van de avond met Katrien Keune, die had gesproken over de restauratie van De Nachtwacht van Rembrandt, was er tijd ingeruimd voor dit wel een heel speciale moment. Vrijwel het hele publiek was gebleven om afscheid te nemen van James, die veertien jaar lang als moderator heeft opgetreden in het Science Café – en trouwens ook bij de vijf edities van het KOP-festival. James was er vanaf het begin bij. Het was een prachtige reis door de wetenschap waarbij hij zijn eigen invulling gaf aan het leiden van de discussies. Lineke Tak memoreerde aan de hand van een slideshow de toch wel speciale manier waarop James dit deed. Het team van het Science Café gaf hem als aandenken voor een geweldig mooie wederzijdse samenwerking een boek met foto’s van de afgelopen veertien jaar. Daarna bood Kellie Hammer, directeur van het Burgerweeshuis, bloemen en wijn aan namens het Burgerweeshuis, dat vanaf de eerste keer steevast de locatie van het Science Café is geweest. Namens alle belangstellenden voor het Science Café overhandigde Peter Paul Hattinga Verschure aan James een boek van zijn hand met tekeningen van de stad Deventer.
 
Het laatste woord was natuurlijk voor James. Hij memoreerde de allereerste bijeenkomst van het Science Café in de bovenzaal van het Burgerweeshuis. Het was vooraf heel spannend of er wel publiek op af zou komen, maar uiteindelijk bleek de zaal veel te klein. Vanaf dat moment is het Science Café in de grote zaal gehouden en altijd was het vol. In verslagen hebben we James vaak één van de succesfactoren van het Science Café genoemd. Hijzelf vond het mooi om zo afscheid te kunnen nemen, en zei terug te kijken op een hele fijne relatie met het team van het Science Café en vooral ook met de bezoekers van dit gewaardeerde Deventer initiatief.

« terug naar overzicht terugblikken