Lezing 18 09 Geheugenmythes

12 september 2018

dr. Henry Otgaar

Geheugenmythes

Fabels over herinneringen en hun rol in de rechtbank

Henry Otgaar is geheugenpsycholoog en onderzoeker aan de Universiteit Maastricht en KU Leuven. Hij sprak bevlogen over de (on)betrouwbaarheid van herinneringen. Ieder mens heeft valse herinneringen. Dit komt mede door het sterke vermogen van verbeelding bij mensen. Daarom kunnen valse herinneringen zo levensecht voelen. Hij bestreed een aantal populaire mythes, zoals die van het ‘fotografisch geheugen’ en ‘volledige verdringing van traumatische gebeurtenissen’. Een therapeut die niet herinnerd seksueel misbruik ‘ontdekt’ bij een patiënt moet zich dus achter de oren krabben. Kinderen zijn sterk suggestibel, wat belangrijk is bij ondervragingstechnieken bij een mogelijk delict. Anderzijds zijn kinderen relatief ongevoelig voor spontane valse herinneringen: Otgaar illustreerde het belang van deze wetenschappelijke kennis aan de hand van een rechtszaak over een moord waarbij een kind verklaarde wie de dader was, wat aanvankelijk verworpen werd als een onbetrouwbare verklaring.

Red Leaf Hill trad op in de pauze. Nadien waren er talloze verrassende vragen uit de volle zaal, bijvoorbeeld of je een valse herinnering toch met eye movement desensitization and reprocessing and (EMDR) kunt behandelen en hoe je om moet gaan met iemand die aangifte doet met een valse herinnering.

Tekst Lineke Tak, foto’s Martijn Harleman.