Lezing 18 06 Sporenonderzoek

13 juni 2018

Lex Meulenbroek

Verlinkt door DNA

de cruciale rol van sporenonderzoek bij strafzaken

Lex Meulenbroek (Nederlands Forensisch Instituut) heeft meeslepend verteld over de wetenschap achter DNA-matching. Enkele landelijke spraakmakende misdaden passeerden de revue, zoals die van Marianne Vaatstra, Andrea Luten en Nicky Verstappen (waarin later in de zomer op basis van DNA-matching de lang gehoopte grote doorbraak kwam). Door het toepassen van nieuwe DNA-technieken op oud bewijsmateriaal, maar ook door DNA-bevolkingsonderzoek, worden soms 25 jaar oude misdrijven alsnog opgelost. Ook heeft DNA-matching een belangrijke rol gespeeld in het identificeren van slachtoffers van de ramp met de MH17.

Muzikant Paco Plumtrek trad vooraf en in de pauze op. James van Lidth de Jeude verzorgde zoals altijd de vragen- en discussieronde met de zaal.

Tekst Lineke Tak, foto’s Huub Eggen.