Lezing 14 12 medische bubbels

10 december 2014

prof.dr. Michel Versluis

Medische bubbels en nanodruppels

KANKER BESTRIJDEN MET GERICHTE GENEESMIDDELEN

Gasbellen in een vloeistof zijn overal: van de bubbels in de champagne en ongewenste belletjes in de spuitmondjes van inkjetprinters tot luchtbellen die onder water scheepsschroeven beschadigen en belletjes in contrastvloeistoffen voor onderzoek in het ziekenhuis. Versluis bestudeert het natuurkundig gedrag van belletjes in een vloeistof en onderzoekt of je er iets mee kunt. Zijn opmerkelijkste voorbeelden: belletjes en ultrageluid toepassen om wortelkanalen beter schoon te krijgen dan tandartsen nu kunnen, en belletjes met nano-afmetingen gebruiken om er medicijnen tegen kanker aan te hechten en via het bloed naar de gewenste plek in het lichaam te brengen. Met ultrageluid laat je die belletjes dan knappen, waardoor het medicijn precies in de tumor vrij komt. De wereld van de belletjes bleek een eye-opener voor veel bezoekers, mede door de fraaie filmpjes gemaakt met extreem snelle camera’s die Versluis liet zien.

James van Lidth de Jeude leidde de discussie met het publiek, de muziek was van de Deventer singer/songwriter De Reisgenoot.

fotografie Huub Eggen.

« terug naar overzicht terugblikken