Lezing 14 05 fijnstof

14 mei 2014

Bert Brunekreef

‘Fijnstof bestaat niet’

Fijnstof vormt een bron van onrust onder burgers en beleidsmakers sinds duidelijk is geworden dat het schadelijk is voor onze gezondheid. Brunekreef doet onderzoek naar de effecten van fijnstof om normen voor concentraties in de lucht wetenschappelijk te onderbouwen. Fijnstof heeft al in zeer kleine concentraties schadelijk effecten, zo blijkt, maar normen komen tot stand via politieke besluitvorming, en dat zijn helaas vaak compromissen, zo liet Brunekreef zien. De normen die in de Europese Unie gelden vindt hij veel te ruim, maar ze zijn zo omdat ze werden opgesteld op het moment dat de EU uitbreidde naar het voormalige Oost-Europa waar onze gewenste normen voorlopig totaal onhaalbaar zijn. Waarom fijnstof niet bestaat, zoals de titel van de avond luidde? Fijnstof is een combinatie van deeltjes van natuurlijke en kunstmatige herkomst, het effect kan per type deeltje verschillen en je kunt ze daarom niet over één kam scheren. Lineke Tak leidde de discussie met de zaal. Singer/songwriter Enrico Berretta verzorgde, samen met een begeleider, de muziek.

fotografie Huub Eggen.

« terug naar overzicht terugblikken