9 september 2015: Kobus Kuipers
Nanofotonica: Schijnbaar onmogelijke lichtspelletjes


Nanofotonica: Schijnbaar onmogelijke lichtspelletjes

Nanofotonica is het vakgebied van de manipulatie van licht op nanoschaal. Dit lijkt op het eerste gezicht onmogelijk: de golflengte van zichtbaar licht is ongeveer 1000 nanometer en lichtgolven laten zich normaliter niet beïnvloeden op lengteschalen korter dan hun golflengte. Toch is het mogelijk om licht naar je hand te zetten met slimme nanogestructureerde materialen. Hierdoor worden optische verschijnselen niet langer slechts bepaald door de samenstelling van het materiaal – uit welke atomen en/of moleculen het bestaat – maar voor een belangrijk deel ook door de nanogeometrie.

In deze lezing licht natuurkundige prof. dr. Kobus Kuipers een tipje van de sluier op over hoe dit in zijn werk gaat. Hij geeft een korte bloemlezing van fenomenen die in de natuur om ons heen onmogelijk zijn maar die potentieel zelfs tot toepassingen kunnen leiden: langzaam licht (sneller internet), openingen die schijnbaar meer licht doorlaten dan erop valt (efficiëntere zonnecellen), optische monstergolven (gevoelige sensoren) en negatieve brekingsindex (supermicroscopie en onzichtbaarheid!).

Voorafgaand aan de lezing en tijdens de pauze zal Robin Yerah zorgen voor de muziek, en na de pauze leidt James van Lidth de Jeude de discussie.

Overigens: UNESCO heeft 2015 uitgeroepen tot International Year of Light. Net als wij van het Science Café besteedt ook het Studium Generale van Saxion aandacht aan dat internationale jaar. Op 11 september treedt prof. dr. Albert Polman van het FOM-Instituut AMOLF in DOK H2O op met zijn theatervoorstelling “Voor niets gaat de zon op”. In zijn voorstelling praat Polman over onderzoek naar zonnecellen die het licht van de zon beter benutten. De voorstelling begint om 13.30 uur. Klik hier voor meer informatie.

Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Martijn Harleman