18 maart 2023: Impressie
Science Café Noir


 

Op zaterdagavond 18 maart 2023 organiseerde het team van het Science Café Deventer in het Burgerweeshuis de eerste editie van Science Café Noir. Dit minifestival combineerde elementen uit het maandelijkse Science Café Deventer en het tweejaarlijkse KOP-festival, een spinoff van het Science Café. De avond verkocht in de voorverkoop vrijwel helemaal uit.

Thema van de avond was donker in wetenschap en cultuur. In de grote zaal van het Burgerweeshuis spraken dieronderzoeker Michael Boevé over (nacht)zien bij dieren, psychiater Floortje Scheepers over de donkere kant van ons brein en sterrenkundepublicist Govert Schilling over de sterrenhemel als cultureel erfgoed. Klassiek gitarist Robin Scherpen gaf in een vrijwel geheel verduisterde zaal een concert met stukken die hij componeerde toen hij na een ingrijpende oogoperatie zes weken in een totaal verduisterde kamer moest herstellen.

 

 

In de kelder van het Burgerweeshuis konden bezoekers in de Black Box Experience, een experiment van Dimence en Thubble, ervaren hoe het is om (heel kort) te leven in een wereld zonder enige prikkel van licht en geluid. Binnen de kortste keren stond er een wachtrij van mensen die dit wilden beleven.

In een grote ger in de tuin van het Burgerweeshuis presenteerde Roel van der Heijden met zijn huiskamerplanetarium tweemaal een zeer drukbezochte reis langs de nachtelijke hemel. Tussendoor las Deventer blogger Marten Heijs korte verhalen voor die een relatie met de avond en de nacht hadden. Filosofe Lianne Tijhaar uit Deventer leidde met Boevé, Scheepers en Scherpen drie keer een maangesprek, waarbij ze het publiek verleidde tot geanimeerde gesprekken naar aanleiding van wat de sprekers eerder hadden verteld.

 

 

Het café van het Burgerweeshuis tenslotte was het podium voor twee keer een pubquiz over zwart en donker in wetenschap en kunst. Marten Heijs trad ook daar op. Het duo ATKD, bestaande uit de tweelingzussen Nina en Laura Philips, speelde er twee keer een live set. Tenslotte sloten we de avond af met een optreden van de nachtburgermeester van Zwolle.

We zijn de Deventer Cultuur Club, Stichting Erven Witteveen, Stichting Wesselings van Breemen en de Gemeente Deventer (Programmasubsidie Cultuur) zeer erkentelijk voor hun financiële bijdragen. Het Burgerweeshuis, onze vaste partner van het Science Café, maakte de avond mogelijk door het beschikbaar stellen van ruimte en technische ondersteuning.

 

 

Tekst Huub Eggen, foto’s Huub Eggen, Martijn Harleman en Anne Dijkstra.