9 maart 2022: Jan Mahy
Duurzaam textiel. Kansen en uitdagingen voor een circulaire industrie


Duurzaam textiel. Kansen en uitdagingen voor een circulaire industrie

Textiel, mode en kleding zijn al duizenden jaren kenmerkend voor de mens. Ze bepalen mede de identiteit van individu, samenleving en cultuur. Kleding speelt een rol in religie, gezag, status en herkenbaarheid, maar ook in bescherming tegen de elementen, en in huiselijkheid en geborgenheid. Daarnaast staat textiel ook voor innovatie. Denk aan speciale kleding in de zorg, sport, gezondheid en welzijn. Technologische vernieuwing in textiel vinden we terug in zulke uiteenlopende toepassingen als steunkousen (een ondersteuning van ons skelet) tot wrijvingsverminderende tracksuits voor schaatsers en zwemmers, en slimme beschermende kleding voor hulpverleners in gevaarlijke situaties. Een nieuw soort toepassing is het combineren van textiel met microelektronica en sensoren voor slimme kleding, en op textiel gebaseerde duurzame constructie- en bouwmaterialen.

Textiel heeft een verleden en een toekomst, maar er is ook het heden: textiel heeft (of is) een probleem. Er is veel meer behoefte aan textiel dan momenteel duurzaam gemaakt kan worden, de textielindustrie vervuilt sterk, heeft een grote (en problematische) sociale voetafdruk en vooral: we kopen steeds meer kleding en gooien die steeds sneller weg. Dat gaat niet goed. Het is dus nodig dat er hard gewerkt wordt aan textielrecycling en duurzame grondstoffen, maar zonder een verandering in het gedrag van de consumenten zullen we er niet komen.

Jan Mahy, lector aan de Saxion Hogeschool in Enschede, is nauw betrokken bij het onderzoek naar duurzamer textiel en bij het ontwikkelen van veel betere recycling. Hij zal in zijn verhaal laten zien dat textiel meer is dan kleding. Twente had nog niet zo lang geleden een grote textielindustrie. Hoe is die veranderd en wat gebeurt er nu? Hoe zit het met duurzame biomaterialen en waar staan we op het gebied van textielrecycling? Hij zal betogen dat we de vereiste veranderingen op weg naar duurzaam textiel binnen de komende vijf tot tien jaar tot stand moeten brengen.

Met live muziek van De Balkonbeweging. Gespreksleider is als vanouds James van Lidth de Jeude.

Tekst Huub Eggen (met dank aan Jan Mahy), posterontwerp Martijn Harleman.