13 april 2022: Manon den Dunnen
Blik op deepfakes: synthetische media vanuit het oogpunt van veiligheid


Blik op deepfakes: synthetische media vanuit het oogpunt van veiligheid

Animaties in films worden steeds echter. Soms zien we ook filmpjes langskomen van bekende personen die een wel heel vreemd verhaal vertellen. Er zijn inmiddels gevallen bekend van videoconferenties met personen over wie achteraf twijfel ontstaat of ze het wel zelf waren, of dat het om een dubbelganger of zelfs een door een computer gemaakt persoon ging, een zogeheten deepfake. Het zijn voorbeelden van producten van synthetische media, waar steeds betere vormen van kunstmatige intelligentie achter zitten. Als gewone burgers hebben we daar nauwelijks kijk op. Experts verwachten dat binnen een jaar of vijf à zes 90% van alle online content synthetisch is. Hoewel daar ook onschuldige dingen onder vallen als het opleuken van foto’s en filmpjes met filters en gekke bewerkingen, kunnen deze nieuwe technieken toch vergaande consequenties hebben.

Strategisch specialist digitale transformatie bij de Nederlandse Politie Manon den Dunnen komt over deze even boeiende als verontrustende ontwikkeling vertellen. Als zoveel informatie online en in apps op een of andere manier bewerkt of zelfs helemaal kunstmatig is, hoe weet je dan nog wat waarheid of werkelijkheid is? Hoe kun je dan nog oprecht van crimineel onderscheiden, of betrouwbare informatie van desinformatie? Niet alle gemaakte content hoeft kwaadaardig te zijn, maar waar houdt onschuldige nepinformatie op? Kun je met kunstmatige intelligentie de buitenwereld een ander leven voorspiegelen dan je werkelijk leidt? Welke gevolgen heeft dit voor rechtshandhaving, voor vrije pers en meningsuiting, zelfs voor onze grondwettelijke rechten? Wat is de taak van de politie hierin? Allemaal vragen waarop Den Dunnen zal ingaan. En zijn er tips om in ieder geval enig zicht te krijgen op wat je werkelijk ziet en om bijvoorbeeld te voorkomen dat je door je smart-tv wordt afgeluisterd, zoals je wel eens hoort?

De live muziek zal worden verzorgd door Vera Bon. Na de pauze hoopt James van Lidth de Jeude weer als vanouds de discussie met de zaal te leiden.

Tekst Huub Eggen, beeldontwerp Martijn Harleman.