8 december 2021: Odin Dekkers
Van kerstkalkoen tot Kruidvat: de ontvangst van Dickens in Nederland


Van kerstkalkoen tot Kruidvat: de ontvangst van Dickens in Nederland

N.B.: In verband met de aangescherpte coronamaatregelen gaat het Science Café in december niet door. Nadere berichtgeving over de winterprogrammering volgt.

Voor de inwoners van Deventer is het jaarlijkse Dickens Festijn een overbekend evenement. In het weekend vóór Kerst wordt de Walstraat en omgeving twee dagen lang in een negentiende eeuwse Engelse sfeer omgetoverd. Dat begon in 1991. De gemeenteraad stond toen de allereerste Kerstkoopzondag in Deventer toe. Emmy en Jan Strik, ondernemers in de Walstraat, besloten daar iets bijzonders van te maken, gedreven door de grote liefde van Emmy’s vader voor Engeland in het algemeen en Dickens in het bijzonder. Het Dickens Festijn was geboren en vanaf het begin een groot succes. Het concept is dit jaar dus dertig jaar oud. Was deze 30e editie door de organisatie al aangepast tot een kleinschaliger evenement, naar nu bekend is geworden is het festijn door de toenemende coronabesmettingen inmiddels helaas helemaal afgelast. Niettemin besteedt het Science Café aandacht aan het festijn door vanuit de wetenschap eens te kijken naar de relatie tussen Nederland en Dickens. 

Niemand kan dat beter dan hoogleraar Engelse letterkunde en cultuur Odin Dekkers. Hij is verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.  De naam Dickens is een ‘sterk merk’ in ons land, zoals het Dickens Festijn al vele jaren bewijst. Dat heeft veel, zo niet alles, te maken met de onvermijdelijke associatie van Dickens met het kerstfeest dankzij zijn Kerstverhaal (A Christmas Carol, uit 1843). Een film over zijn leven uit 2017 draagt zelfs de niet mis te verstane titel ‘The Man Who Invented Christmas’. Hoe komt het dat wij ook in ons land Dickens nu toch vooral aan de huiselijke kerstsfeer koppelen? En wat heeft drogisterijketen Het Kruidvat in het verhaal van zijn bekendheid in Nederland te zoeken? Dekkers deed onderzoek naar de ontvangst van Dickens in Nederland en bespreekt hoe het Dickens en zijn werk van de vroege negentiende eeuw tot het recente verleden in Nederland is vergaan. 

Zaal open vanaf 19.30 uur. Eliën (Elénie Wagner en band) zal tot 20.00 uur en na de lezing, om 21.00 uur, live muziek verzorgen. Vanaf 21.15 uur tot precies 22.00 uur leidt James van Lidth de Jeude de vragen- en discussieronde met de zaal. De lezing is ook te volgen via een live-stream op ons YouTube-kanaal.

Tekst: Huub Eggen, illustratieontwerp Martijn Harleman (foto: Sander Korvemaker).


LET OP: De huidige toename van de coronabesmettingen heeft mogelijk ook gevolgen voor het Science Café. Hou daarom deze website in de gaten. Kijk ook op de website van het Burgerweeshuis voor informatie over hun coronaprotocol.

Het Science Café wordt belangeloos georganiseerd door een team van vrijwilligers en is altijd gratis toegankelijk voor iedereen. Een vrijwillige bijdrage van het publiek wordt daarom op prijs gesteld. (Dat kan tijdens de lezing maar ook via onderstaande QR-code.)