13 oktober 2021: Pursey Heugens
Van je familie moet je het hebben: Duurzame ontwikkeling van familiebedrijven


Van je familie moet je het hebben: Duurzame ontwikkeling van familiebedrijven

In 1779 vestigde zich een koperslager, Schaap geheten, in Deventer. Hij maakte vooral sierstukken. Vanuit Frankrijk kwam de techniek van de bliksemafleider overwaaien. Bliksemafleiders werden al snel een statussymbool voor modern zijn en ze mochten er ook fraai uitzien. Schaap ging sierlijke koperen bliksemafleiders maken. Nu, 242 jaar later, bestaat zijn bedrijf nog steeds, uitgegroeid tot het internationaal opererende Schaap Bliksembeveiliging en Ontstoringstechniek. Tot 1951 ging de firma steeds over van vader op zoon, maar toen de eigenaar in dat jaar kinderloos overleed nam bedrijfsleider J.H. Hartmann het bedrijf over. Zijn zoon Michiel Hartmann is de huidige eigenaar/directeur van wat nu het oudste familiebedrijf in Deventer is en tevens het oudste bliksembeveiligingsbedrijf in de wereld. Hartmann is een nationaal en internationaal toonaangevende authoriteit op het gebied van bliksembeveiliging.

Schaap is een prachtig voorbeeld van wat economen ‘hidden champions’ noemen: bij het grote publiek onbekende succesbedrijven. Maar niet alleen dat; het illustreert ook mooi hoe familiebedrijven, die niet naar de beurs gaan en niet door aandeelhouders worden gedreven, ook na lange tijd springlevend, innovatief en zelfs groeiend zijn. Hoe blijf je als familiebedrijf ‘forever young’? Daar komt prof.dr. Pursey Heugens, hoogleraar in de organisatietheorie en onderzoeksdecaan van de Rotterdam School of Management, onderdeel van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, over praten. Hij zal op drie vragen speciaal ingaan. Wat gebeurt er eigenlijk met familiebedrijven wanneer ze ouder worden? Wat zijn kenmerken van juist die oude familiebedrijven die nog altijd kerngezond zijn? En wat kunnen alle familiebedrijven – juist ook jonge – doen om gezond ouder te worden? 

Een tipje van de sluier is al wel op te lichten. Uit onderzoek blijkt dat familiebedrijven met de tijd de neiging hebben minder concurrerend te worden. Investeren in vernieuwing is dan ook cruciaal. Gezonde familiebedrijven blijken ook in tijden van crisis te durven investeren. Daardoor overleven ze moeilijke tijden in de regel beter dan veel andere bedrijven. Wie op de website van Schaap kijkt, zal dan ook niet verbaasd hoeven zijn dat daar juist investeren in innovatie wordt genoemd als belangrijk voor het bedrijf.

Zoals altijd gaat de zaal open om 19:30 uur, met live muziek van Siebren the Young. De lezing is van 20:00 tot 21:00 uur. Na een kwartier pauze zal James van Lidth de Jeude tot precies 22:00 uur de discussie met de zaal leiden.

Door de versoepeling van de coronamaatregelen is vooraf aanmelden niet meer nodig. Er wordt wel bij de ingang gecontroleerd op de coronacheck QR-code! Zorg dus dat u die bij de hand hebt (op mobiel of in print). Verder gaan we weer via het youtube-kanaal van Science Café Deventer een livestream van de avond verzorgen. U kunt ook direct op youtube naar ons kanaal gaan.

Tekst Huub Eggen, illustratieontwerp Martijn Harleman.