10 November 2021: Henri Leuvenink
Dieren als orgaandonor, hoognodig of hoogmoedig?

In 2019 stierven er in Nederland meer dan 100 patiënten omdat ze niet op tijd een donororgaan kregen. Op 1 januari 2021 stonden er ruim 1.200 patiënten op de wachtlijst voor een donororgaan. Ze kunnen vaak geen normaal leven leiden omdat bijvoorbeeld hun hart of nieren heel slecht functioneren. De patiënten hopen op korte termijn een orgaan van een ander te krijgen, maar te weinig Nederlanders zijn orgaandonor. En zelfs als alle volwassen Nederlanders bereid zijn om na hun overlijden organen af te staan, is het orgaantekort nog niet opgelost. Wetenschappers zoeken daarom naar andere oplossingen.
In de toekomst kunnen we misschien dieren zo aanpassen dat hun organen, weefsels en cellen geschikt zijn om te transplanteren naar mensen. Stel je voor: een mensenhart dat vanaf het begin ‘opgroeit’ in een varken, of een varkensnier die we zo aanpassen dat hij naar een mens getransplanteerd kan worden. Maar zover is het nog lang niet. Prof. dr. Henri Leuvenink (RUG) doet al lang onderzoek naar wegen om meer geschikte organen voor transplantatie mogelijk te maken. Wat komt er allemaal bij kijken om menselijke organen in dieren te kweken? Er moeten veel verschillende kennisgebieden bij elkaar worden gebracht, van microbiologie en transplantatiegeneeskunde tot veterinaire kennis. In zijn lezing schetst Leuvenink de mogelijkheden en de moeilijkheden. Hibo Hussein zal ook aanwezig zijn; zij zal vertellen hoe is om op de wachtlijst voor een donororgaan te staan.
Daarnaast is ook interessant om te kijken welke ethische vragen hierbij spelen. Gaan we een fundamentele grens over als we onderdelen van mensen in dieren plaatsen? Of is het juist onethisch om zoveel mensen te laten wachten op een transplantatieorgaan? Daarover gaan we graag in gesprek met Leuvenink en de zaal, onder leiding van James van Lidth de Jeude.
Voor wie juist in deze ethische kwesties is geïnteresseerd: het Rathenau Instituut doet hiernaar momenteel onderzoek, tezamen met NEMO Kennislink. Op hun websites is veel informatie te vinden over de verschillende standpunten in deze kwestie. Science Café Deventer sluit deze avond aan bij deze ‘donordierendialoog’. Je kunt de lezing overigens ook volgen via de live-stream.
In verband met de coronamaatregelen zijn de coronatoegangsapp en een ID-bewijs nodig bij binnenkomst. De zaal gaat open om 19:30 uur en de lezing begint om 20.00 uur. Voor de lezing en in de pauze wordt livemuziek verzorgd door Liroy Nevshan.
Het Science Café wordt belangenloos georganiseerd door een groep vrijwilligers en is altijd gratis toegankelijk voor iedereen. Een vrijwillige bijdrage van het publiek wordt daarom op prijs gesteld. (Dat kan ook via onderstaande QR-code.)
Tekst Jeroen Wiegertjes, illustratieontwerp Martijn Harleman.