9 September 2020: Charlotte Perquin-Deelen
Onbewuste vooroordelen
: Waarom we anders denken dan we denken

LET OP: Voor deze lezing moet je reserveren.
Koop een (gratis) ticket. (Op=op)
De tickets voor deze lezing zijn inmiddels uitverkocht. Gelukkig kun je de lezing volgen via de live-stream die op de avond van de lezing begint om 20.00 uur. De opname blijft bewaard op YouTube en kan dus later teruggekeken worden.
Hoewel het coronavirus sinds maart ons leven en het nieuws domineert, staan ook andere kwesties volop in de belangstelling. Eén ervan is het debat over racisme, een andere is de ongelijkwaardige vertegenwoordiging en waardering van allerlei groepen in de samenleving. De termen diversiteit en inclusiviteit wijzen naar oplossingen hiervoor. Zorg dat alle groepen die nu te weinig aan de bak komen of te weinig vertegenwoordigd zijn – met name vrouwen en ethnische minderheden – wel eerlijke kansen krijgen. Het probleem is dat ons gedrag, zowel zakelijk als privé, gestuurd kan worden door onbewuste vooroordelen. We handelen (en denken) vaak anders dan dat we denken te doen. Dat werkt onder andere discriminatie, het niet zien van talent, het denken in bestaande patronen en rolverdelingen, het weren van ‘anderen’, het ongelijk oordelen over anderen in de hand.
Advocaat en filosoof Charlotte Perquin-Deelen promoveerde begin dit jaar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op multidisciplinair onderzoek naar de gevolgen van onbewuste vooroordelen in de bestuurlijke directiekamer en de rechterlijke raadkamer. Daarbij onderzocht ze dat probleem vanuit filosofische én juridische invalshoek. Perquin-Deelen past haar onderzoek ook toe als advocaat. Zij is gespecialiseerd in het ondernemingsrecht in de zorg. Ze zal vanuit haar invalshoeken ook verbanden leggen met het actuele racismedebat.
James van Lidth de Jeude zal zoals altijd de discussie na de pauze leiden.
De Deventer singer-songwriter STEF verzorgt de muziek. Hij maakt Nederlandstalige feelgood-popliedjes.
In verband met alle maatregelen rond het coronavirus, zal de avond in de Grote Zaal van het Burgerweeshuis voor maximaal 50 personen toegankelijk zijn. Vooraf aanmelden voor de avond is daarom verplicht. Koop een (gratis) ticket. (Op=op) Alle tickets voor het bijwonen van deze lezing zijn uitverkocht. Maar de bedoeling is via de website van het Science Café ook een live-stream van de avond te verzorgen, zie hiervoor de link aan het begin van deze aankondiging.
Tekst Huub Eggen, illustratieontwerp Martijn Harleman.