12 februari 2020: Marion Koopmans
Going viral: hoe voor te bereiden op een virusvolle toekomst?


Going viral: hoe voor te bereiden op een virusvolle toekomst?

De huidige uitbraak van een nieuwe variant van het coronavirus toont aan dat wij mensen deel uitmaken van een ecosysteem waarin ook een veelheid aan bacteriën en virussen een belangrijke, en soms gevaarlijke rol speelt. Een belangrijk gevolg van het Antropoceen, het tijdperk van de mens, is een toename in virale uitbraken, veroorzaakt door globale veranderingen en ontwikkelingen. Deze veranderingen kunnen processen uitlokken die het evenwicht van het ecosysteem verstoren, waarbij omstandigheden worden geschapen die leiden tot de toenemende overdracht van virussen, het overspringen van virussen naar nieuwe gastheren, en evolutionaire veranderingen die invloed hebben op de eigenschappen en het gedrag van deze virussen.

Prof. dr. Marion Koopmans heeft sterk bijgedragen aan de bestrijding van uitbraken van ebola-, zika- en coronavirussen bij zowel mensen als dieren. Ze is een wereldleider binnen het onderzoek naar virusverspreiding en ze zorgt dat de resultaten van haar onderzoek worden toegepast. Voor het Science Café komt ze vertellen over haar ideeën met betrekking tot de aanpak bij de preventie en bestrijding van deze infectieziekten.

Momenteel worden allerlei ziektes onderzocht met een onderling relatief onafhankelijke aanpak. Zo heb je bijvoorbeeld naast elkaar humane, dierlijke, en ecologische gezondheidzorg, vaak met een focus op specifieke ziekteverwekkers. Veel beter is het om een holistische benadering te kiezen waarbij gezondheid en ziekte van mens en dier integraal worden onderzocht in de context van het ecosysteem waarin zij leven. Alleen dan is het mogelijk om te komen tot een succesvolle aanpak bij de preventie en bestrijding van deze infectieziekten.

In haar lezing zal Koopmans ingaan op de veranderende dynamiek van infectieziekten, recente voorbeelden van haar onderzoek laten zien, en nieuwe uitgangspunten bespreken die nodig zijn om ons voor te bereiden op een virusvolle toekomst.

Vooraf en in de pauze is er live muziek van The Imaginary Suitcase, en na de pauze is er gelegenheid tot vragen en discussie onder leiding van onze vaste moderator James van Lidth de Jeude.

Tekst Ynte Schukken, illustratieontwerp Martijn Harleman