11 December 2019: Aiko Hensums
Stof tot nadenken: PFAS, wat moeten we met deze chemische erfenis?


Stof tot nadenken: PFAS, wat moeten we met deze chemische erfenis?

Voor de meesten van ons was de lettercombinatie PFAS tot voor een paar weken geleden betekenisloos, maar Deventenaar Aiko Hensums onderzoekt al jaren wat we toch aan moeten met de stofjes die daarmee worden aangeduid. Hensums is één van de oprichters van het Expertisecentrum PFAS dat al in 2012 werd gevormd door deskundigen van TTE, Witteveen+Bos en Arcadis kennis te laten uitwisselen over de Poly- en per-Fluor Alkyl-Stoffen (PFAS).

Deze stoffen worden gebruikt in onder meer blusmiddelen, regenjassen en pizzadozen. De producten waar PFAS in zitten worden doorgaans als veilig beoordeeld, maar wat als ze in het milieu terechtkomen? Over de milieu- en gezondsheidsrisico’s van PFAS blijkt nog veel onbekend en heldere regelgeving ontbreekt, maar het is duidelijk dat ze niet zonder problemen zijn. Als in de zomer van 2019 de overheid met een zogenaamd ‘tijdelijk handelingskader PFAS’ komt, is Nederland in rep en roer. Dan blijkt: PFAS zijn overal, zowel in de grond als in de media.

Hoog tijd om eens te horen hoe het precies zit tijdens een avond van Science Café Deventer. Wat maakt deze stofjes eigenlijk zo aantrekkelijk? En hoe weten we of ze giftig zijn en hoe giftig dan wel? Natuurlijk horen we ook hoe de huidige impasse tot stand kwam en of hij nu echt voorbij is.

Science Café Deventer vindt plaats in het Burgerweeshuis en is gratis toegankelijk. Vanaf 19.30 uur is er inloop met live muziek van de Canadese Singer-songwriter Ken Stead; om 20.00 uur begint de lezing. Na de pauze leidt James van Lidth de Jeude de discussie.

Tekst Jeroen Wiegertjes, illustratieontwerp Martijn Harleman.