Marijke Naezer


Marijke Naezer

Dr. Marijke Naezer is cultureel antropoloog en wetenschapper genderstudies, gespecialiseerd in de thema’s gender, diversiteit en seksualiteit. Ze studeerde in 2005 cum laude af in de culturele antropologie op haar scriptie “Zij is een hoer, hij is stoer” die indertijd veel aandacht trok. In 2007 voltooide ze nog een tweede studie, opnieuw cum laude, bij Vrouwenstudies aan de Universiteit Utrecht. Hierna was ze tot 2012 beleidsmedewerker bij de Dutch Women’s Studies Association (NGV) en de Vereniging tegen Seksuele Kindermishandeling (VSK). In 2018 promoveerde ze aan de Radboud Universiteit Nijmegen, op haar onderzoek naar jongeren en seksualiteit op sociale media.

Sinds 1 februari 2019 werkt ze als zelfstandig onderzoeker, spreker, auteur en adviseur. Ze schrijft en spreekt voor uiteenlopende doelgroepen over thema’s rond gender, diversiteit en seksualiteit. Zo geeft ze lezingen voor ouders, jongeren en professionals uit de jeugdzorg en het onderwijs, het jongerenwerk, politie en justitie, de wetenschap, het bedrijfsleven, de politiek, de non-profit sector en de activistische sector. Ook is ze actief via de media en werkt ze mee aan creatieve producties zoals documentaires.

Ze ziet het als haar missie een brug te bouwen tussen de wetenschap en de praktijk, door wetenschappelijke discussies en inzichten toegankelijk te maken voor een breder publiek, en door publieke discussies en inzichten te integreren in wetenschappelijk onderzoek.

(Bronnen: https://www.marijkenaezer.nl/overmij/ en https://www.ru.nl/genderstudies/english/gender-diversity/phd-candidates/phd-candidates/naezer/)