13 februari 2019: Arjan van Timmeren
De slimme stad: innovatieve oplossingen in duurzaamheid en leefbaarheid


De slimme stad: innovatieve oplossingen in duurzaamheid en leefbaarheid

Onze steden worden in hoog tempo voorzien van sensoren en metertjes: voor verkeer, fijnstof, geluid. Waar loopt het verkeer vast, waar wordt energie gevraagd, waar regent het, waar is onrust? Het combineren van al die meetgevens geeft stadsbestuurders nieuwe mogelijkheden om realtime te besturen, maar ook om hier algoritmen voor te ontwikkelen. Wordt de stad hiermee ook echt slim? En wie gaat daar eigenlijk over?

Prof.dr.ir. Arjan van Timmeren is hoogleraar Omgevingstechnologie en -ontwerp aan de Technische Universiteit Delft. Daarnaast is hij wetenschappelijk directeur van AMS Institute (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions). Zijn onderzoek richt zich op de manier waarop technologie gebruikt kan worden in steden. Daarbij is het niet alleen de vraag wat er technisch kan en wat er bestuurlijk wenselijk is, maar ook wat de burgers van die stad handig of aanvaardbaar vinden.

In steden komen de grote uitdagingen van de 21ste eeuw in alle heftigheid bij elkaar: klimaatverandering, sociale integratie, energietransities, circulariteit van grondstoffen. Hoe wordt daar door de stedebouwkundigen over nagedacht? En wanneer kunnen we onze stad ook een slimme stad noemen? Daarover zullen we tijdens dit Science Café meer te weten komen.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Jasper Slaghuis. James van Lidth de Jeude modereert de vragenronde na de pauze (en heeft als oud-burgemeester van Deventer vast zelf ook de nodige ideeën en vragen over de slimme stad).

Toegang is gratis, in de pauze wordt gecollecteerd door de vrijwilligers van de organisatie van Science Café Deventer.

Tekst Jeroen Wiegertjes, illustratieontwerp Martijn Harleman.