10 oktober 2018: Marleen Kok
Kanker te lijf: Revolutie van de immunotherapie in de oncologie


Kanker te lijf: Revolutie van de immunotherapie in de oncologie

Ons immuunsysteem beschermt ons tegen lichaamsvreemde aanvallers, zoals bacteriën en virussen. De lichaamseigen cellen worden door het immuunsysteem normaalgesproken met rust gelaten. Als het immuunsysteem zich vergist, en toch onschuldige lichaamseigen cellen aanvalt, is er sprake van een auto-immuunziekte, met meestal heel vervelende gevolgen. Maar wat als de lichaamseigen cellen helemaal niet zo onschuldig zijn en zelf een bedreiging vormen, zoals het geval is bij kankercellen? Dan is een auto-immuunreactie misschien wel heel wenselijk. Maar ja, dan zal je net zien dat het immuunsysteem zich keurig gedraagt en de woekerende lichaamseigen cellen niet aanvalt. Kankercellen hebben namelijk de nare gewoonte om zich voor te doen als normale, gezonde cellen. En als dat niet werkt kunnen ze bepaalde stoffen afgeven die het immuunsysteem blokkeren.

Gelukkig zijn medici tegenwoordig in staat om het immuunsysteem een handje te helpen. Medicijnen die de blokkade kunnen opheffen activeren op die manier het immuunsysteem om de kanker te lijf te gaan. Over deze zogenoemde immunotherapie komt dr. Marleen Kok, als medisch oncoloog werkzaam bij het Anthoni van Leeuwenhoekziekenhuis te Amsterdam, vertellen in het Science Café. Waarom is immunotherapie een doorbraak in de oncologie? En waarom werkt het nog lang niet bij iedereen? In haar verhaal gaat Marleen in op deze vragen en geeft ze ons een inkijkje in haar fascinerende onderzoek aan deze revolutionaire ontwikkeling in de oncologie.

Vooraf en tijdens de pauze zal Vera Bon de sfeer verlevendigen met haar Nederlandstalige muziek (probeer daar maar eens immuun voor te blijven) en na de pauze is James van Lidth de Jeude weer terug om de vragen- en discussieronde in goede banen te leiden.

Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Martijn Harleman