10 mei 2017: Julia Cramer
De toekomst is quantum: de technologische beloften van een bizarre theorie


De toekomst is quantum: de technologische beloften van een bizarre theorie

Wil je thuis voor de buis hangen, of in het Science Café luisteren naar een lezing over quantummechanica? Kan het niet allebei? Tegelijkertijd thuis én in het Burgerweeshuis? Het is één van de bizarre conclusies van de quantumtheorie dat dat inderdaad kan, op twee plekken tegelijk zijn. Althans, als je een elektron bent, of een ander elementair deeltje. Als mens moet je helaas gewoon kiezen.

Kies je voor het Science Café, dan krijg je een crash course quantum-mechanica van de kersverse doctor Julia Cramer. Honderd jaar geleden stond de quantummechanica nog in de kinderschoenen, maar nu bevinden we ons volgens Julia alweer in de tweede quantumrevolutie. Supersnelle computers  gebaseerd op quantumtechnologie staan bij wijze van spreken al bijna in de schappen van de Kwantum (waar anders?), en onkraakbare quantumversleuteling van gegevens gaat het geduld van de hackers van morgen danig op de proef stellen. Ook bepaalde rekentechnisch kolossale problemen zoals hoe enzymen zich vouwen —waar onze huidige computers duizenden jaren voor nodig hebben— worden een peuleschil. Kortom, zorg dat je erbij bent want de quantumtoekomst begint op 10 mei, in het Science Café.

Vooraf en in de pauze kun je luisteren naar de televisiereclame (als je thuis zit) of naar de muziek van Etan Huijs (in het Science Café). Na de pauze leidt James van Lidth de Jeude de discussie.

Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Martijn Harleman