11 oktober 2017: Rob van den Hoven van Genderen
Het Recht van de robot: Sociale aspecten van de robotisering van de samenleving

Een buikspreker treedt op in een nachtclub en vertelt een flauwe mop over robots. Een passerende serveerrobot stopt en begint te schreeuwen: “Wat geeft jou het recht om kunstmatige intelligentie zo te stereotyperen?” De geschrokken buikspreker begint zich te verontschuldigen. “Bemoei je er niet mee”, roept de robot, “ik heb het tegen die kleine idioot op je knie!”
Serveerrobots loop je nog niet tegen het lijf in de horeca, maar toch beginnen robots langzamerhand door te dringen in onze samenleving. Neem nou zelfrijdende auto’s: ze zien er weliswaar niet uit als de robot op een kindertekening, maar ze voeren wel een robottaak uit. En daarbij nemen ze soms beslissingen die verstrekkende juridische gevolgen kunnen hebben als het fout gaat. Want wie is er verantwoordelijk voor een ongeval met een zelfrijdende auto? De fabrikant van de software? De inzittenden die met hun armen over elkaar zitten? Of misschien de robotintelligentie zelf? Wordt het tijd voor een discussie over de robot als rechtspersoon?
Dr. Rob van den Hoven van Genderen, jurist en verbonden aan de Rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit in Amsterdam, komt naar het Science Café om licht te werpen op deze kwestie. Met vooraf en in de pauze muziek van Lily Lion, en na de lezing gelegenheid tot vragen en discussie onder leiding van James van Lidth de Jeude, belooft het een interessante avond te worden. Om ruzie met robots te voorkomen vragen we je om je drankjes zelf te halen aan de bar.
Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Martijn Harleman