14 juni 2017: Albert Beintema
De Grieven Van De Grutto: Bedreiging van de weidevogel door moderne veeteelt


De Grieven Van De Grutto: Bedreiging van de weidevogel door moderne veeteelt

“In mei leggen alle vogels een ei, behalve de koekoek en de griet, die leggen in de meimaand niet.”

Biologisch gezien een beetje fake news, maar het rijmt lekker. Die koekoek, die kennen de meesten wel, maar die griet? Welke griet legt er überhaupt eieren? De griet waar we het hier over hebben is onder vogelkenners beter bekend als Limosa limosa, en onder het grote publiek als de grutto. (Nu valt waarschijnlijk het kwartje: ’griet’, ‘grutto’… het ligt niet zover uit elkaar.)

Als schrijver van het boek “De grutto” is Albert Beintema natuurlijk de ideale persoon om een lezing te geven voor het Science Café over deze vogel. Beintema zelf: “De grutto, ook bekend als ‘Koning van de Weidevogels’, is een van de meest karakteristieke oer-Hollandse vogels. Geen enkel ander Europees land herbergt er zo veel als Nederland. Als er één soort is die het verdient hier verkozen te worden tot nationale vogel, is dat de grutto wel.”

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn: 2015 was volgens wetenschappers het slechtste jaar ooit voor de grutto. Daar was de verkiezing tot nationale vogel van Nederland in datzelfde jaar een schrale troost voor. Sommigen beweren dat de grutto op uitsterven staat. Is er nog hoop? Voor het antwoord op die vraag moet je op 14 juni naar het Science Café komen om te luisteren naar het verhaal van de winnaar van de Jan Wolkersprijs 2016. En als je zijn verhaal over de grutto een reis kunt noemen dan hebben we in de muzikant van de avond een uitstekende metgezel: De Reisgenoot zorgt vooraf en in de pauze voor de muzikale omlijsting, waarna vragenstellers onder leiding van James van Lidth de Jeude, zelfs in deze junimaand, hun ei kwijt kunnen.

Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Martijn Harleman