8 november 2017: Jan Smits
1000 Little Sisters: privacy en sociale aspecten van Big Data


1000 Little Sisters: privacy en sociale aspecten van Big Data

Stel, je bent op zoek naar het beste nekkussentje voor een lange vliegreis. Je struint allerlei websites af en bekijkt diverse online-artikelen en video’s met reviews. Je vindt uiteindelijk wat je zoekt en een paar dagen later staat er een bezorger voor je deur met je ideale nekkussentje. Lang leve het internet!

Maar wat krijg je vervolgens te zien als je het laatste nieuws bekijkt op je favoriete nieuwssite? Reclame voor nekkussentjes. Geërgerd ga je naar Youtube om te ontspannen met een leuk kattenfilmpje. Maar ook daar wil men je nekkussentjes verkopen. Waar je ook gaat online, overal word je doodgegooid met nekkussentjes – wat bij nader inzien best een bizarre beeldspraak is. Welkom in de wereld van Big Data, waar allerlei bedrijven van alles van je weten. (Maar kennelijk niet dat je het nekkussentje al hebt gekocht…)

Met ‘Big Data’ bedoelen we grote gegevensverzamelingen en de (voorspellende) analyses die je daarop kunt loslaten. De trends en correlaties die zo ontdekt worden kunnen helpen het leven aangenamer te maken, maar kunnen ook een flinke inbreuk op onze privacy betekenen. Na de lezing van vorige maand over de robotisering van de samenleving en de juridische gevolgen daarvan, sluiten we in november een beetje aan bij dit thema. Prof. mr. dr. Jan Smits, verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven, komt ons vertellen hoe het zit met Big Data, privacy en andere sociale aspecten van de hedendaagse informatiemaatschappij.

Vooraf en in de pauze kun je wegdromen op de muziek van Enrico Berretta, en na de pauze zal James van Lidth de Jeude de discussie leiden en herontdekken wat onze moeders ons al op het hart drukten: neem geen cookies aan van vreemden.

Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Martijn Harleman