8 juni 2016: Appy Sluijs
Spoorzoeken in de oceaan: de zeebodem als klimaatarchief


Spoorzoeken in de oceaan: de zeebodem als klimaatarchief

Recentelijk hebben Amerikaanse klimaatonderzoekers geconstateerd dat, als gevolg van de opwarming van de atmosfeer, de zeespiegel nog sneller stijgt dan tot nog toe werd aangenomen. De huidige klimaatverandering is dus onder andere af te lezen aan het stijgende zeeniveau.

Maar niet alleen de stijgende zeespiegel vertelt ons iets over klimaatverandering. Je kunt ook afdalen naar de zeebodem om meer te weten te komen over de klimaten van verschillende periodes in het verleden. Eigenlijk kun je de sedimenten van de zeebodem beschouwen als een soort archief waarin informatie ligt opgeslagen over de toestand van de atmosfeer in lang vervlogen tijden.

Over dat klimaatarchief en hoe je het leest komt prof. dr. Appy Sluijs vertellen in alweer het laatste Science Café van het seizoen. Sluijs laat zien dat je klimaatmodellen kunt toetsen aan klimaten in het verre verleden. Hoge CO2-concentraties in de dampkring zijn niet exclusief van deze tijd, en met paleo-oceanografische gegevens over de hoeveelheden kooldioxide in het verleden kunnen we de oorzaken en gevolgen van het huidige proces misschien beter begrijpen.

Vooraf en tijdens de pauze wordt de muziek verzorgd door Lise Low, bekend van eerdere optredens voor het Science Café, en na de pauze is er gelegenheid tot discussie onder de bezielende leiding van James van Lidth de Jeude.

Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Martijn Harleman