11 januari 2017: Willem de Vos
Biljoenen darmbewoners: Gezond dankzij je microbiota


Biljoenen darmbewoners: Gezond dankzij je microbiota

Tien biljoen. Dat is een 1 met dertien nullen erachter, een onvoorstelbaar groot getal. En uit zoveel cellen bestaat je lichaam. Althans, als we het hebben over je eigen cellen, met jouw DNA erin. Maar in je darmstelsel bevinden zich nog eens tien keer zoveel cellen die niet van jou zijn. Dat is dus een verzameling van honderd biljoen cellen in je spijsverteringskanaal die uit enkele honderden verschillende soorten microben bestaat. Je bent eigenlijk maar voor tien procent mens.

Denk je normaal gesproken bij microben aan ziektes en infecties, in het Science Café van januari komt prof. dr. Willem de Vos, hoogleraar microbiologie van Wageningen Universiteit en tevens Professor of Human Microbiomics aan de medische faculteit van de universiteit van Helsinki, vertellen dat je eigenlijk niet zonder de microben in je darmen kunt: “Recente studies hebben laten zien dat deze microben – samen microbiota genoemd en vroeger bekend als darmflora – essentieel zijn voor onze gezondheid omdat ze communiceren met onze darm, en via dit orgaan met onze lever, hersenen en de rest van het lichaam.”

In zijn lezing gaat De Vos in op de structuur en functie van de microbiota, hoe zuigelingen deze verwerven, het belang ervan voor je gezondheid, en wat de mogelijkheden zijn als er iets mis mee is.

Vooraf en in de pauze wordt de muziek verzorgd door Martin van de Vrugt, en na de pauze wordt de discussie geleid door James van Lidth de Jeude (en nóg 100 biljoen cellen).

Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Martijn Harleman