8 februari 2017: Mariken van der Lubben en Pita Spruijt
Infecties de baas blijven: aanpak van antibioticaresistentie en de rol van experts


Infecties de baas blijven: aanpak van antibioticaresistentie en de rol van experts

“Alle bacteriën zijn slecht voor ons lichaam — waar of niet waar?” Dat is de eerste vraag van een kennisquiz over antibioticaresistentie op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Als je bij het vorige Science Café bent geweest weet je het antwoord op deze vraag: niet waar. Maar waar het in januari ging over bacteriën waar je wat aan hebt, deze keer gaan dr. ir. Mariken van der Lubben en dr. Pita Spruijt, beiden verbonden aan het RIVM, ons vertellen over wanneer je bepaalde bacteriën liever niet in je lichaam hebt, en over hun nare gewoonte zich op den duur niets meer aan te trekken van antibiotica.

Waar ze zich ook niets van aantrekken zijn landsgrenzen. En zowel de landbouw als de voedselindustrie houden zich niet altijd aan de regels als het gaat om het gebruik van antibiotica. Deze twee factoren dragen bij aan antibioticaresistentie als een groeiend wereldwijd probleem. In de lezing voor het Science Café vertelt Mariken over antibioticaresistentie als verschijnsel, waarna Pita nader ingaat op de rollen van wetenschappers in de strijd tegen dit probleem. Ze sluiten af met een interactief gedeelte waarbij het handig is als je je smartphone bij je hebt.

Vooraf en in de pauze speelt Lune* de sterren van de hemel, en na de pauze verspreidt gespreksleider James van Lidth de Jeude bacteriën met zijn microfoon.

Nog even dit: naar aanleiding van de aankondiging van dit Science Café heeft de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij contact met ons opgenomen en gevraagd of wij één van hun publicaties onder de aandacht van onze bezoekers willen brengen. Het gaat om het cahier “Antibioticaresistentie. Wat als antibiotica niet meer werken?“, waaraan onze spreker Mariken van der Lubben heeft meegeschreven. Voor nóg meer informatie over dit belangrijke onderwerp kun je ook terecht op de themapagina over antibioticaresistentie van Kennislink.

Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Martijn Harleman

* In tegenstelling tot de vermelding in de illustratie (en dus ook op de posters en de flyers die al gedrukt zijn) speelt Maarten van Veen (De Reisgenoot) deze avond niet omdat hij ziek is. Lune valt voor hem in, en volgende maand is  De Reisgenoot  weer van de partij.