10 februari 2016: Bert Poolman
Leven bouwen: Kunnen wij zelf een levende cel in elkaar zetten?


Leven bouwen: Kunnen wij zelf een levende cel in elkaar zetten?

De Amerikaanse biotechnoloog en ondernemer John Craig Venter is bekend als één van de eersten die het menselijk genoom heeft ontcijferd, met o.a. zijn eigen DNA. Maar de kennis over de complete volgorde van de slordige zes miljard letters van ons erfelijk materiaal was niet genoeg voor Venter: hij richtte zich vervolgens op het kunstmatig creëren van een levende cel. Zo zet dit bezige baasje de term ‘selfmade man’ in een compleet nieuw daglicht.

Iets bescheidener wordt de lezing voor het Science Café in februari, waarin prof. dr. Bert Poolman van de Rijksuniversiteit Groningen een boekje open doet over deze fascinerende tak van wetenschap. De complexe, dynamische netwerken van biochemische reacties tussen enzymen en andere biomoleculen maken groei en deling van de levende cel mogelijk. Maar weten wij eigenlijk wel voldoende over deze ingewikkelde materie om zélf leven te kunnen maken? Onze ‘simpele’ darmbacterie Escherichia coli is met zo’n zes miljoen componenten ongeveer even complex als een Boeing 747. En die laatste kunnen we bouwen, dus…?

Of we ook ooit een levende cel kunnen bouwen is een onderwerp waarover je eindeloos kunt speculeren, met vragen als ‘waarom’, ‘hoe’, en ‘ wat heb je eraan’. Bert Poolman draagt kennis en feiten aan om deze enorme wetenschappelijke uitdaging begrijpelijk te maken. Een belangrijke vraag is natuurlijk ook wat de ethische aspecten van deze ontwikkeling zijn. Ongetwijfeld zal het ook daarover gaan in de discussie na de pauze, want dan zal ook Virgil Rerimassie van het Rathenau Instituut in Den Haag zich mengen in het debat dat, zoals altijd, onder leiding staat van James van Lidth de Jeude.

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp ook eens naar dit artikel op Kennislink.nl: Hoe bouwen we zelf een levende cel?

Vooraf en in de pauze is er live muziek van Power to the Pipo.

Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Martijn Harleman