14 oktober 2015: Baudewijntje Kreukels
Niet thuis in je lijf: Ontstaan, ontwikkeling en behandeling van genderdysforie

Vroeger kon je zonder bezwaar spreken van “de gemiddelde Science Cafébezoeker en zijn belangstelling voor wetenschap”. Tegenwoordig kun je beter zeggen dat “hij of zij belangstelling heeft voor wetenschap”. Immers, er komen ook vrouwen naar het Science Café, gelukkig maar. Met “hij of zij” dek je de mogelijkheden af.
Maar als je een lezing wilt aankondigen over genderdysforie, en je legt heel politiek correct uit dat dit gaat over het probleem dat iemand heeft als hij of zij zich niet thuis voelt in de geslachtsrol die past bij de uiterlijke geslachtskenmerken, dan knettert er ergens iets. “Hij of zij” is namelijk precies de essentie van dat probleem. Als je een vrouw ziet in een mannenlichaam, en je hebt hem niet gesproken, dan weet je niet hoe zij zich voelt. Of zoiets.
Allerlei vragen dringen zich op. Wat is de oorzaak van genderdysforie? Hoe pak je het probleem aan? En wat is de relatie tussen genderdysforie en botontkalking? (Die laatste vraag drong zich natuurlijk niet spontaan op, dat zou te onwaarschijnlijk zijn. Maar we verzinnen het niet, die relatie is er wel degelijk.)
Neuropsycholoog dr. Baudewijntje Kreukels, verbonden aan de afdeling Medische Psychologie en het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam, doet hersenonderzoek bij adolescenten en volwassenen met genderdysforie. Spelen geslachtshormonen een rol bij de ontwikkeling van genderdysforie en wat is hun invloed op de hersenen in de behandeling voor genderdysforie? Lijken de hersenen van personen met genderdysforie meer op die van hun geboortegeslacht of op die van personen met wie zij hun genderidentiteit delen? Naast een overzicht van de bevindingen uit onderzoek naar deze vragen, komt ook de diagnostiek en behandeling van adolescenten en volwassenen met genderdysforie kort aan bod.
Vooraf en in de pauze kunnen we luisteren naar live muziek van Enrico Berretta. Na de pauze leidt onze vaste moderator James van Lidth de discussie.
Overigens: het Studium Generale van Saxion besteedt in oktober ook aandacht aan dit onderwerp, met als invalshoek transseksualiteit. Meer informatie: Hoe Cees Monica werd.
Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Martijn Harleman