8 april 2015: Pier Siebesma
Nieuw licht op wolken:Veranderingen in een opwarmend klimaat


Nieuw licht op wolken:Veranderingen in een opwarmend klimaat

Om te beginnen: soms zijn wolken uitermate irritant. Een dicht wolkendek maakte het waarnemen van de zonsverduistering van 20 maart jl. voor velen, waaronder uw correspondent, totaal onmogelijk. Je kunt nog zo goed voorbereid zijn (eclipsbril paraat, telescoop opgesteld, camera in de aanslag), maar tegen zo’n laag wolken begin je niets.

Maar achter de wolken schijnt de zon: het Science Café van april wordt een fascinerende avond als prof. dr. Pier Siebesma van het KNMI ons in het Science Café komt vertellen over wolken, en de wetenschap die daarchter steekt. Voor de rest van deze aankondiging laten we hem alvast aan het woord:

“De mens heeft altijd al een fascinatie gehad voor wolken, lang voordat er een meer wetenschappelijke interesse voor ontstond. Wolken brengen regen en vruchtbaarheid, maar ook hagel, onweer en verwoesting, en zowel deze fascinatie als de angst voor wolken is een eeuwenlange inspiratiebron geweest voor schilders en dichters, waaronder niet in de laatste plaats de 17e-eeuwse Hollandse meesters. De introductie van wolkenclassificatie, in de 19e eeuw door Luke Howard, markeert de overgang van een culturele naar een wetenschappelijk interesse. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een dermate goed begrip van de rol van wolken in de hydrologische cyclus van verdamping tot neerslag dat we vandaag de dag betrouwbare weersverwachtingen kunnen maken. Veel minder duidelijk is het hoe wolken veranderen in een opwarmend klimaat. Krijgen we meer of minder wolken? Versterkt of dempt dit de opwarming door de toegenomen hoeveelheid broeikasgassen in onze atmosfeer? Wat zijn de consequenties voor de neerslag? En in welke mate zijn we in staat dergelijke vragen te beantwoorden? Kortom, een avond over de schoonheid van wolken maar ook over hun rol in weer en klimaat.”

Vooraf en in de pauze zal Lise Low ons in de wolken brengen met haar muziek, en na de pauze leidt James van Lidth de Jeude het gesprek.

Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Martijn Harleman