14 januari 2015: Mark Dingemanse
Stemmen van Afrika: Waarom zijn er zoveel talen op dit continent?


Stemmen van Afrika: Waarom zijn er zoveel talen op dit continent?

Als je bent opgegroeid grofweg halverwege Leeuwarden en Maastricht (laten we zeggen in de buurt van Deventer) is het misschien moeilijk om iemand uit “Ljouwert” te verstaan, of iemand uit “Mestreech”. Maar met de rest van Nederland hebben de meesten niet echt veel moeite. Dat komt natuurlijk doordat de meesten van ons dezelfde taal spreken. En Nederlanders spreken ook nog een “aardig mondje over de grens”, althans dat vinden we graag van onszelf.

Hoe anders is dat in Afrika, waar in een gemiddeld land wel 40 tot 50 talen worden gesproken, en in sommige landen zelfs honderden. En denk maar niet dat de inwoners van die landen elkaar onderling allemaal verstaan, laat staan de inwoners van de buurlanden. Wat is hier aan de hand? Waarom zoveel talen? Kunnen we daar iets van leren? En hoe erg is het als er talen verdwijnen? Over deze Babylonische toestanden komt Dr. Mark Dingemanse (in klare taal) vertellen in het Science Café. Volgens eigen zeggen belooft hij ons een interactieve lezing, en krijgen we te horen over een verrassend verband tussen het belang van talenrijkdom en biodiversiteit.

Vooraf en in de pauze zorgt Martin van de Vrugt voor muzikaal vertier, en na de pauze leidt James van Lidth de Jeude als vanouds de discussie.

Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Martijn Harleman