10 december 2014: Michel Versluis
Medische bubbels en nanodruppels: kanker bestrijden met gerichte geneesmiddelen?

Duikers die zich gedurende een bepaalde tijd diep onder water bevinden moeten niet te snel weer naar boven komen, omdat ze dan last kunnen krijgen van de gevreesde “caissonziekte”. Die ontstaat doordat onder de hoge druk op grotere diepte stikstofgas in de ingeademde lucht beter oplost in het bloed. Bij te snel stijgen neemt de druk te snel weer af om al het vrijkomende gas in de longen netjes op tijd uit het bloed te “wassen”. In plaats daarvan ontstaan gasbelletjes in de bloedbaan, die allerlei nare en pijnlijke gevolgen kunnen hebben, en zelfs tot de dood kunnen leiden.
Nee, belletjes in je bloed, dat moet je niet willen. Hoewel… Belletjes kun je inspuiten in de bloedbaan om de doorbloeding van het hart ‘live’ in beeld te brengen. En je kunt belletjes in je hersenen laten trillen om een bloedprop op te lossen. Over dit soort medische innovaties komt natuurkundige prof. dr. Michel Versluis van de Universiteit Twente vertellen voor het Science Café. Zo zal hij het ook hebben over druppels uit een spray, die gevuld zijn met een medicijn, en die naar de allerkleinste longblaasjes vliegen. En over nanodruppels, die zich ophopen in een tumor en lokaal chemo afgeven zonder schadelijke bijwerkingen in de rest van het lichaam. Over hoe je druppels precies even groot maakt of juist klein genoeg, hoe bellen resoneren, en hoe hun actie precies is te controleren, in plaats en in tijd. Is het verre toekomstmuziek? En is het gevaarlijk? En waarom moet alles worden bekeken met een camera die 25 miljoen plaatjes per seconde maakt?
Michel Versluis geeft een inkijkje in de wereld van het onderzoek aan bubbels en druppels. Vooraf en in de pauze kun je luisteren naar live muziek van De Reisgenoot, en na de pauze zal James van Lidth de Jeude de discussie leiden.
Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Martijn Harleman