12 maart 2014: Rens Vliegenthart
Mediacratie? Over de relatie tussen politiek en media in Nederland


Mediacratie? Over de relatie tussen politiek en media in Nederland

Een uitgerangeerde politicus wordt hoofdredacteur bij een boulevardblad, een spindoctor wordt politiek commentator, en de uitspraken van politici worden in de media regelmatig opgeblazen tot groteske proporties. Althans, zo gaat het er aan toe in de Deense televisieserie “Borgen”. Als kijker krijg je de indruk dat politiek en media innig met elkaar verstrengeld zijn.

Of dat beeld ook de Nederlandse werkelijkheid weergeeft komen we te weten in het Science Café, waar prof. dr. Rens Vliegenthart, hoogleraar Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van het boek “U kletst uit uw nek”, komt spreken over de wederzijdse beïnvloeding van media en politiek. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart voor de deur kan de Science Cafébezoeker even afstand nemen van alle partijprogramma’s en stemwijzers, om een beter inzicht te krijgen in hoe de politiek en de media met elkaar te maken hebben en hoe de burger van dat alles chocola moet zien te maken.

Vooraf en in de pauze zal DJ Thomas zorgen voor de muzikale omlijsting van de avond, en na de pauze wordt de discussie geleid door James van Lidth de Jeude.

Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Marc Polman