12 november 2014: Laurien Hakvoort & Geert-Jan Hobijn
Luisteren en beïnvloeden: de rol van geluid in de kunst en als therapie


Luisteren en beïnvloeden: de rol van geluid in de kunst en als therapie

N.B.: Deze lezing vindt plaats in de Bergkerk!

In het kader van de jaarlijkse Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek, die dit jaar gaat naar de Nederlandse geluidskunstenaar Geert-Jan Hobijn, komt dr. Laurien Hakvoort, hoofddocent muziektherapie aan het ArtEZ conservatorium te Enschede, voor het Science Café vertellen over het gebruik van muziek in therapeutische vorm. Ze staat stil bij de resultaten uit neurologisch en klinisch onderzoek, de mogelijkheden om muziek toe te passen in therapieën voor forensisch psychiatrische patiënten (mensen met een psychiatrische of psychische stoornis die veroordeeld zijn voor ernstige geweldsdelicten), en de gespecialiseerde kennis die daarvoor nodig is.

Geert-Jan Hobijn heeft, als deel van de door hem gewonnen Kunst+Techniekprijs, in de Bergkerk een expositie van zijn werk mogen inrichten. In zijn bijdrage aan de lezing zal hij het hebben over het werk dat hier getoond wordt, een binnenversie van zijn “Composed Nature”. Ook zal hij spreken over zijn project “Sonic Therapy”, en daarbij ingaan op de vraag wat geluid doet met een lichaam/mens.

Deze keer is er geen muzikant omdat de bezoekers in plaats daarvan de geluidskunst van Geert-Jan Hobijn kunnen ervaren. Na de pauze is er gelegenheid tot discussie, onder de bezielende leiding van James van Lidth de Jeude.

Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Martijn Harleman