10 september 2014: Guido Mul
Duurzame energie. Hoe kunnen we die opslaan?

Thomas Alva Edison, die behalve de gloeilamp nog veel meer uitvond, had een vooruitziende blik toen hij zei:
“Ik zou mijn geld zetten op de zon en zonne-energie. Wat een krachtbron! Ik hoop dat we niet hoeven te wachten tot olie en kolen opraken voor we dat onder de knie krijgen.”
Nou, de olie en kolen zijn nog niet op en we zijn inmiddels aardig op weg met duurzame energie. Maar we zitten nog wel met een paar probleempjes. Over één daarvan komt prof. dr. Guido Mul vertellen in het eerste Science Café van het nieuwe seizoen.
Wat is namelijk het geval? Duurzame elektriciteitsopwekking (bijvoorbeeld wind- en zonne-energie) heeft vaak als nadeel dat de geproduceerde hoeveelheid ervan niet constant is. Kunnen periodieke overschotten van de opgewekte elektriciteit nu nog door het netwerk worden opgevangen, wanneer de omvang van duurzame elektriciteit toeneemt kan het netwerk het overschot niet meer aan, en moeten er creatieve oplossingen voor opslag worden bedacht. In zijn lezing voor het Science Café gaat Guido Mul in op een aantal mogelijkheden, variërend van batterijtechnologie tot directe omzetting van zonlicht in waterstof. Hij bespreekt welke ontwikkelingen in de nanotechnologie hierbij van pas komen, en hoe de opslag zou moeten plaatsvinden, bijvoorbeeld kleinschalig bij de consument thuis, of op grote schaal op een centraal punt.
Edison zei ook: “Er is een manier om het beter te doen. Vind die manier.”
Guido Mul laat zien dat we ons best doen.
Vooraf en in de pauze zal Lily Lion zorgen voor de muziek, en James van Lidth de Jeude leidt na de pauze de discussie.
Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Martijn Harleman