8 januari 2014: Christian Lange
Beelden van het paradijs in de islam


Beelden van het paradijs in de islam

Om inspiratie op te doen voor de aankondiging van een lezing getiteld “Beelden van het paradijs in de islam” kun je op internet zoeken met de steekwoorden “paradijs” en “islam”. Maar sinds de wereld geplaagd wordt door terroristische aanslagen van zelfbenoemde martelaars, en geheime diensten zelfs je sms-jes naar je moeder nauwgezet in de gaten houden, bedenk je je wel twee keer voordat je op enter drukt om deze gecombineerde zoekterm de wereld in te sturen.

Als je net als iedereen toch wilt weten hoe het zit met die van 72 maagden in het islamitische paradijs (of zijn het dadels, of zelfs rozijnen?), dan kun je terecht bij het Science Café. Want daar zet prof.dr. Christian Lange het vertekende westerse beeld tegenover dat van de islamitische wereld. Het islamitische paradijs is sinds eeuwen het object van westerse kritiek en ook spot, maar toch ook van grote fascinatie. Deze lezing traceert enerzijds het ambivalente westerse beeld van het islamitische paradijs door de eeuwen heen, anderzijds wordt een beeld geschetst van de islamitische opvattingen over het hiernamaals, opvattingen die veelkleurig zijn en zeker niet slechts tot zinnelijke vreugden gereduceerd kunnen worden.

De muziek wordt verzorgd door Martin v.d. Vrugt en Jessica Kilroy en de discussie wordt geleid door James van Lidth de Jeude.

Tekst Peter van Diest, illustratieontwerp Marc Polman