6 juni 2012: Koen Lemmink
Voetbalwetenschap: “Wie mann Europameister wird…”


Voetbalwetenschap: “Wie mann Europameister wird…”

Dr. Koen Lemmink heeft als onderzoeker van sportprestaties de kennis in huis waarmee het Nederlands elftal het EK wel eens zou kunnen winnen. Dus… hebben we de cup al binnen? Wordt het Holland Europameister Deutschland Jägermeister?

Koen kwam vertellen over de manier waarop hij sportprestaties meet. Dat gaat een stuk verder dan de statistiekjes die de televisiekijker gedurende een voetbalwedstrijd enkele malen op het scherm ziet verschijnen: het aantal passes, doelpunten en vrije trappen. Aan de Rijksuniversiteit Groningen is software ontwikkeld waarmee videobeelden van voetbalwedstrijden geanalyseerd kunnen worden, op basis waarvan uitspraken gedaan kunnen worden over zowel de prestatie van individuele spelers als van teamprestaties. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het aantal goede en slechte passes van individuele spelers en naar hun snelheid, versnellingen en afstand tot de bal. In het team wordt bijvoorbeeld gekeken naar de onderlinge afstand tussen spelers. Op basis van dergelijke analyses zou het mogelijk moeten zijn om de meest effectieve tactiek uit te stippelen.

Zulke analyses klinken natuurlijk bijzonder aanlokkelijk… Wie wil die Europacup nou niet binnenslepen?

Maar verliest het voetbalspel niet zijn charme als voetballers veredelde robots worden en de tactiek van tevoren tot achter de komma is doorgerekend?

Hoe interessant het materiaal ook was dat Koen presenteerde, veel voorspellende waarde bieden alle statistieken nog niet. Dat bevestigde ook de speciale gast van de avond, oud-speler Marco Parnela van Go Ahead Eagles. En dat het Europees kampioenschap voor Nederland dramatisch verliep had ook niemand vooraf voorzien. Wetenschap en voetbal zijn nog twee verschillende werelden.

Om geheel in stijl te blijven werd de muziek deze avond verzorgd door Ze Mannschaft! En James van Lidth de Jeude was zoals vanouds gespreksleider. De foto’s zijn van Huub Eggen.