Govert Schilling


Govert Schilling (1956) is sterrenkundepublicist. Hij is naar eigen zeggen autodidact op het gebied van zowel de astronomie als de journalistiek. Sterrenkunde is al sinds 1972 zijn hobby en heeft sindsdien al vele (ongeveer 30!) boeken en (nog veel meer!) artikelen over dit onderwerp geschreven.

Zijn boeken Werelden naast de aarde (1990) en Gezichten van de maan (1994) werden beide genomineerd voor de tweejaarlijkse Kijk-Wetenschapsweekprijs voor het beste Nederlandstalige populair-wetenschappelijke boek. Zijn boeken Tweeling aarde (1997) en Flash! (2000) werden genomineerd voor de Eureka!-prijs voor het beste boek op het gebied van kennis, wetenschap en techniek. In 1989 ontving hij (samen met ESA-astronaut Wubbo Ockels) de Simon-Stevinkijker voor zijn bijdragen aan de popularisering van de sterrenkunde. In april 2002 werd zijn werk op het gebied van de popularisering van kennis en wetenschap beloond met de Eureka!-oeuvreprijs (€ 15.000) van de Stichting Weten en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Govert was van 1980 tot 1987 hoofdredacteur van het sterrenkundig maandblad Zenit. Ook werkte hij als programmaleider bij het Artis Planetarium in Amsterdam, het grootste sterrenkundige bezoekerscentrum in Nederland. Daar was hij het creatieve brein achter vele succesvolle audiovisuele voorstellingen, zoals Licht op de maan (1994), Doelwit aarde (1995), Suske en Wiske en de verdwenen sterren (kinderprogramma, 1996), Leven in het heelal (1997) en Eclips (1998). Het eerste kinderprogramma van het Artis Planetarium, Sesamstraat en Melkweg (1992), is door Children’s Television Workshop, de producent van het Amerikaanse tv-programma Sesame Street, onderscheiden met een ‘Award of Excellency’.

Klik hier als je zijn eigen website wilt  bekijken.