14 maart 2012: Louise Vet
Cradle 2 cradle: De nieuwe wereld wordt beter


Cradle 2 cradle: De nieuwe wereld wordt beter

De economische crisis van tegenwoordig is er niets bij. Prof. dr. Louise Vet (evolutionair ecoloog en directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie) zal in het Science Cafe van maart betogen dat we tegenwoordig een veel groter probleem hebben. We gebruiken onze wereld namelijk op zo’n manier dat we deze slechter achterlaten dan we die aantroffen. We putten energiebronnen uit en we verspillen materialen. Het is niet de meest opbeurende boodschap, maar we branden onze eigen wereld op. Louise Vet zal laten zien dat het ook anders kan!

De kern van het Cradle to Cradle-principe is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Idealiter gebeurt dat zonder kwaliteitsverlies en worden alle restproducten hergebruikt. Het streven is om in onze eigen noden te voorzien en zelfs om de ‘nieuwe wereld beter te maken’. Louise zal laten zien dat we gewend zijn geraakt aan – wat zij noemt – een ‘lineaire economie’: we kopen producten, we gebruiken ze en gooien ze weg. De nieuwe wereld zou gebaat zijn bij een ‘circulaire economie’, waarin producten oneindig worden hergebruikt of klimaatneutraal worden verwerkt tot nieuwe producten.

Onder het mom van ‘practice what you preach’ is het Nederlands Instituut voor Ecologie – waar Louise Vet directeur van is – sinds kort gevestigd in een duurzaam gebouw dat vol zit met eco-technologische innovaties. Mocht het gebouw ooit worden afgebroken, dan is het bijna compleet her te gebruiken. Bovendien zal de energierekening nagenoeg ontbreken omdat energie binnen het gebouw wordt opgewekt. Dat gebeurt onder andere door menselijke uitwerpselen te gebruiken als energiebron. Niet voor niets nodigt Louise Vet de gehele universiteit uit om langs te komen ‘and poop with us’!

Na de lezing van Louise zullen er demo’s worden gegeven door vertegenwoordigers van drie Deventer bedrijven die in hun bedrijfsvoering het cradle to cradle principe hanteren: Roel van der Palen (manager business development bij Ahrend), Roger Beuting (regiodirecteur bij Van Gansewinkel) en Douwe Dijkstra (programmaleider duurzaamheid bij Koninklijke Auping BV).

MariSela zal de muziek verzorgen en James van Lidth de Jeude is gespreksleider.