13 en 14 juli 2012
KOP-FESTIVAL


 

 

 

 

 

DE EERSTE EDITIE VAN HET KOP-FESTIVAL: WETENSCHAP EN KUNST VAN ONS HOOFD

Een uitzinnige cocktail van kunst en wetenschap over ons hoofd was het doel van het Science Café Deventer met het organiseren van de eerste editie van het KOP-festival. Op zaterdag 14 juli 2012 was het al snel zo vol bij lezingen in het Burgerweeshuis en Dimence dat de deuren soms gesloten moesten worden. Naast de wetenschappelijke lezingen waren er voor de honderden bezoekers allerlei activiteiten waaraan zij konden meedoen zoals EEG’s maken van hersenactiviteit, zich laten portretteren en koppen ontwerpen met de Cardboarders. De fascinatie voor het menselijke brein was zaterdag in het Burgerweeshuis in alle opzichten duidelijk.

Vooraanstaande onderzoekers uit het hele land vertelden gedreven vanuit hun vakgebied. Veel bezoekers wilden niets missen van de uiteenlopende thema’s die in de 25 lezingen aan bod kwamen. Tussendoor, met een drankje in de binnentuin of in de gangen van het Burgerweeshuis, werd druk nagepraat over de opgedane kennis.

In de Grote Zaal was het de hele dag druk. De dag begon met kinderKOPjes, waar Laura Batstra met pittige statements kwam over ADHD. Over het festivalterrein gonsde het na de lezing van Mark Mieras over de liefde het gerucht dat je als vrouw toch het best rode kleding kan dragen als je een man wilt schaken. De lezingen van Michel van Putten over coma en van Damian Denys over diepe breinstimulatie spraken tot de verbeelding. De Bovenkamer was een van de gezelligste plekken op het KOP-festival, door een nieuw Auping-bed en lange tafels waar men taart van Het Volkshuis kon eten. De hele dag stond hier een rij voor het EEG-apparaat. In de Spiegelzaal hield onder andere Matthijs Dicke van Goudappel Coffeng BV een klein college over verkeerspsychologie. De ethiek van hersenonderzoek kwam aan bod in de KOP-quiz, waar prijzen van Auping en Cedere Spraakherkenning te winnen waren. Tilman Andris, filosoof en illusionist, gaf bezoekers te denken met zijn magische optreden over het werkelijk maken van illusies. In de Brei-Je-Brein kamer werden neuronen gebreid en aan elkaar geknoopt tot een groot hersennetwerk. Op de gang was het mogelijk zelf onderdeel te worden van een visuele illusie door je in een zebrapak te hijsen. Ook de Productiehuiszaal puilde vaak uit; autisme, schizofrenie en de kunst van het slapen kwamen hier onder andere aan bod. De Dimence-zaal, die een stukje buiten het Burgerweeshuis lag, kon ook rekenen op een grote toestroom bezoekers. Peter-Paul Verbeek trok bijvoorbeeld een bomvolle zaal met zijn lezing over de ethiek van elektronica in de KOP. Bert van Luijn hield een lezing over suïcidaliteit: wat gebeurt er in je hoofd als je niet meer wilt leven? Ook was er hier een mini-psychiatriemuseum met een historische dwangbuis en foto’s van het oude Brinkgreve-terrein. In de tuin van het Burgerweeshuis was van alles te beleven: muziek gegenereerd uit appels (Fruit Music), snoepjes gemaakt van herinneringen (Smakers van Lobke Meekes) en culinair theater (Eet-O-Theek) dat continu druk bezocht werd – ook tijdens de stortbui aan het einde van de middag. Wilhelmfreddie sloot af met een dynamisch optreden in het Burgercafé waar ze een nummer speelden dat ze speciaal schreven voor het KOP-festival.

Het grote succes van het KOP-festival smaakt naar meer voor het Science Café Deventer. Op woensdag 14 november 2012 volgt eerst nog een na-feestje in de Bergkerk, waar samen met ingenieursbureau Witteveen+Bos een Science Café over het slimme onbewuste en creativiteit wordt georganiseerd. Ideeën voor een tweede editie van het KOP-festival, voorlopig gepland voor 2014, borrelen al op. Wordt vervolgd!

Foto’s Huub Eggen

Zie voor meer KOP-festival:

Deventer Post / de Weekkrant

http://media.deweekkrant.nl/pages.php?page=2333961

De Stentor

http://www.destentor.nl/regio/deventer/11384351/Veel-belangstelling-voor-KOP-festival.ece

YouTube

http://www.youtube.com/watch?v=UFtr4ptVslU

http://www.youtube.com/watch?v=NkxKLJhuhOw

DRTV:

http://www.youtube.com/watch?v=UFtr4ptVslU

of

Twitter

@KOPfestival