11 mei: Lourens de Vries
Demonentaal en mensentaal


Demonentaal en mensentaal

Prof. dr. Lourens de Vries verbleef lange tijd in de regenwouden van Nieuw-Guinea om verschillende Papua-talen te bestuderen. Niet alleen om de grammatica van onbekende talen als het Awyu-Ndumut uit te pluizen, maar ook om te onderzoeken hoe taal in een clan-samenleving functioneert. Hij doet onderzoek onder de Korowai en de Kombai-clans en komt daar vandaag in het Science Cafe uitgebreid over vertellen.

In de regenwouden van Nieuw Guinea wonen verschillende clans, alle op hun eigen ‘clan land’. Desondanks bestaan er sociale verbindingen tussen clans doordat leden van verschillende clans huwelijken met elkaar aangaan of handelsbetrekkingen onderhouden. Alle clans waarmee dergelijke verbindingen afwezig zijn, worden beschouwd als ‘de anderen’. Zelfs als die clans dezelfde taal spreken. Die constatering leidde Lourens de Vries tot de conclusie dat taal slechts een zeer beperkte rol speelt bij identiteitsvorming. Bij nader onderzoek bleek echter dat leden van verschillende clans ‘taalelementen’ van elkaar overnemen om hun onderlinge relatie te symboliseren. Maar als talen in het dagelijks spraakgebruik door iedereen op een andere wijze door elkaar worden gehusseld… wat maakt een taal dan een taal?

Lourens de Vries zal ingaan op vragen als waarom de Korowai en Kombai geen namen voor hun talen hebben, waarom zij meerdere talen door en naast elkaar lijken te spreken en waarom ouders hun kinderen nooit corrigeren als ze een woord fout uitspreken of taalfouten maken. En waarom beschouwen Korowai en Kombai-sprekers talen van buitenstaanders (Indonesisch, Engels) niet als mensentaal, maar als demonentaal?

Gespreksleider is James van Lidth de Jeude en de muziek wordt weer verzorgd door Yes Indeed!