8 juni 2011: Peter-Paul Verbeek
De grens van de mens


De grens van de mens

Met technologische hoogstandjes zijn we druk bezig de mens te verbeteren en te verfraaien. Zo worden bijvoorbeeld technieken ontwikkeld om menselijk weefsel te kweken uit stamcellen, waarmee gaten in botweefsel hersteld kunnen worden die door kanker zijn ontstaan. Of worden er elektroden diep in de hersenen aangebracht, die bepaalde hersendelen stimuleren en zodoende symptomen van de ziekte van Parkinson verminderen. Het ’beter maken’ van mensen houdt niet meer alleen het genezen van ziekten in, maar ook het verbeteren van de mens. We maken van onszelf, anders gezegd, een verbeterde versie. Met de vooruitgang van de technologie wordt de grens van de mens steeds een beetje verder opgeschoven. En dat roept ethische vragen op. Is er een grens aan de mens die we niet zouden mogen overschrijden? Techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek laat daar vandaag zijn licht over schijnen.

Prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek is hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit Twente en doet onderzoek naar de relaties tussen mens en techniek. Hij stelt dat de grens tussen mens en technologie vervaagt. Het wordt steeds moeilijker om met al die nieuwe verbeteringen aan de mens aan te geven waar de mens ophoudt en technologie begint. Onze persoonlijke contacten worden ’bemiddeld’ door telefoons en computers, onze meningen en opvattingen door kranten, televisies en beeldschermen, onze verplaatsingen door auto’s, treinen en vliegtuigen. Zelfs onze moraal is technologisch ’bemiddeld’. De beslissing of een zwangerschap van een kind met een aangeboren afwijking moet worden afgebroken, bijvoorbeeld, is geen autonome keuze, maar wordt in belangrijke mate voorgestructureerd door de manier waarop een technologie als echoscopie het ongeboren kind tegenwoordig aanwezig laat zijn.Maar betekent dit dat we domweg onderworpen zijn aan de techniek? En dat we ons vanalles laten gebeuren, alleen omdat het technologisch mogelijk is? Peter-Paul Verbeek komt erover vertellen.

In de pauze zal het boek ‘De grens van de mens. Over techniek, ethiek en de menselijke natuur’ van Peter-Paul Verbeek worden verkocht (€19,95).

Onze huisband Yes Indeed! zorgt weer voor muziek en James van Lidth de Jeude is gespreksleider.