13 april 2011: Siert Wijnia
3D-printing: van consument naar producent


3D-printing: van consument naar producent


Een paar unieke extravagante schoenen waar er op de hele wereld maar één van is. Of dat ene cruciale onderdeeltje dat nodig is om je printer weer aan de praat te krijgen. De 3D-printer maakt het allemaal mogelijk. De techniek van het 3D-printen wordt momenteel met name gebruikt door enkele grotere bedrijven, maar naar verwachting zullen binnen enkele jaren de kosten zodanig zijn gedaald dat steeds meer  mensen de 3d-printer in huis zullen halen als aanvulling op de alweer oubollige inktjet.

Deze ontwikkeling kan verstrekkende gevolgen  hebben. Ir. Siert Wijnia komt daarover vertellen. Het wijdverbreid raken van de 3D-printer zou tot een explosie aan creativiteit kunnen leiden. Als mensen op jonge leeftijd al leren dat ieder mogelijk product ook werkelijk te vervaardigen is, dan zullen zij niet meer denken vanuit beperkingen maar met innovatieve ideeën komen. Daarnaast kan 3D-printen verstrekkende gevolgen hebben voor het bedrijfsleven, want de consument wordt producent. We zijn dan niet meer afhankelijk van iemand die iets voor ons bedenkt en vervaardigt; dat doen we zelf! En het kan verstrekkende gevolgen hebben voor het milieu. Als we ooit producten online als 3D-model kopen, deze downloaden en ze uit onze eigen 3D-printer laten rollen, dan hoeft er niet meer geproduceerd te worden dan nodig is. Bovendien hoeven producten dan niet meer de halve wereld over te reizen voor ze bij de consument belanden.

Siert Wijnia werkt als labmanager in een FabLab, een laboratorium waar iedereen een werkruimte kan huren om nieuwe prototypes te ontwikkelen en deze in 3D te printen. Siert komt vertellen over de techniek van 3D-printen, de mogelijkheden en over de maatschappelijke gevolgen. En in de pauze kunt u een 3D-printer aan het werk zien!

De funky jazz band Yes Indeed! zorgt weer voor muziek!