13 april 2011: Ir. Siert Wijnia
3D-printing: van consument naar producent


3D-printing: van consument naar producent

Wel eens naar Star Trek gekeken? In deze serie was de ‘replicator’ te zien, een fictief apparaat dat in een mum van tijd alles kon maken wat je maar wilde, van een complete maaltijd tot alle mogelijke voorwerpen. Wat tot voor kort nog Sciencefiction leek, behoort  steeds meer tot de realiteit. Volgens Ir. Siert Wijnia zal het over een paar decennia heel gewoon zijn om je oude paar schoenen in de shredder te gooien en van het gerecyclede materiaal een paar prachtige nieuwe exemplaren te printen.

Met verschillende filmpjes liet Siert Wijnia zien hoe de verschillende 3D-printers werken. De basis techniek is dat een ruimtelijk object, aangestuurd door de computer, laag voor laag wordt opgebouwd. Bijvoorbeeld met een draad van gesmolten kunststof of met metaalpoeder dat aan elkaar gelijmd wordt en vervolgens in een oven aan elkaar gesmolten wordt, of een bad van epoxyhars dat met UV licht op de juiste plek uithardt.

Siert Wijnia noemt diverse voorbeelden van toepassingen van de 3D-printer die nu al worden gebruikt: een prachtige design lamp van ‘Freedom of Creation’, een futuristische jurk van de Nederlandse ontwerpster Iris van Herpen, maar ook worden nieuwe bloedvaten geprint met eigen lichaamscellen. Alles wat 3D getekend kan worden, kan -binnen de afmeting van de printer- ook gemaakt worden.

Siert Wijnia werkt bij het FabLab (Fabrication laboratory)in Utrecht. Eén dag in de week kan men gratis van de printers gebruik maken, op voorwaarde dat de bouwtekeningen voor iedereen vrij te gebruiken zijn. De rest van de week staat het Fab Lab ter beschikking aan kunstenaars, uitvinders en iedereen die de ongekende mogelijkheden van het 3D-printen kan gebruiken. Wereldwijd zijn er ca. 100 van deze Fab Labs, in Nederland zijn er maar liefst 12.

Wat zo bijzonder is aan de ontwikkeling van de 3D-printer is dat de techniek ‘open source’ is. Niet alleen de bouwtekeningen van de printers zijn vrij op internet  verkrijgbaar zodat iedereen zijn eigen printer kan maken, ook veel van wat er mee gemaakt wordt  is op het web te vinden. Het grote voordeel van deze vorm van kennis delen is, dat mensen wereldwijd werken aan de ontwikkeling van een product, waardoor ontwikkelingen heel snel gaan.

Siert Wijnia en zijn assistent hadden drie verschillende 3D-printers meegenomen. Terwijl Wijnia aan het woord was, printte één van deze machines laagje voor laagje een vrouwentorso. In de pauze dromde het publiek samen om de printers aan het werk te zien. Tot slot kondigde James van Lidt de Jeude aan dat hij bezig is om samen met Kunstenlab een mobiel Fab Lab naar Deventer te halen. Hou het in de gaten!

De funky jazz band Yes Indeed! zorgde weer voor muziek! Foto’s Jelmer Gremmen