Martin van de Vrugt


Martin van de Vrugt (Deventer, 1963)  is meer dan een singer-songwriter alleen: sinds 1980 schrijft en speelt hij zijn eigen nummers, zich zelf begeleidend op de akoestische gitaar, banjo, mandoline en harmonica.  Hij  deelt regelmatig het podium met andere artiesten waaronder zangeres Mischa Lelieveld, Marijn Wijnands (Marain) en met de Engelse singer-songwriter Ian Britt.

In zijn jeugd geïnspireerd door o.a. Boudewijn  de Groot, Bob Dylan, Joni Mitchell en Neil Young maar later ook de traditionele (Amerikaanse) folk, country,  jazz en blues begon Martin in 1980 als straatmuzikant en werkte zich op naar vele kleine en grotere podia in Nederland en daarbuiten.

Zijn shows zijn afwisselend  dynamisch en verstild, zijn liedjes ontroeren, niet in de allerlaatste plaats omdat Martin feilloos zijn visie op gevoelens over de wereld en zichzelf weet te vangen en weet om te zetten in mooie teksten en tijdloze muziek.

Martin heeft zijn eigen huisstudio waar hij voor zichzelf maar, als producer ook met andere independent artiesten al prachtige cd’s opnam. Zijn laatste cd ‘Count the better days’ die in 2006 uitkwam kreeg zeer goede recensies van o.a. de Country Gazette en de Backline. Het integere en indrukwekkende titelnummer ‘Count the better days’ werd door de Dutch Country Association uit honderden songs gekozen om Nederlandse country (en aanverwante) muziek te promoten in het buitenland en verscheen op een verzamel-cd.

Hieruit zou geconstateerd kunnen worden dat Martin’s muziek in het hokje ‘country’ gestopt moet worden. Niets is minder waar: zijn liedjes zijn niet onder een noemer te vangen en spreken een groot en divers publiek aan.