12 januari 2011: Drs. James van Lidth de Jeude
Chaostheorie: de neus van Cleopatra


Chaostheorie: de neus van Cleopatra

De oud-Egyptische koningin Cleopatra had volgens de overleveringen een opvallende, lange neus. In die tijd gold dat als schoonheidsideaal en een teken van grote persoonlijkheid. Het kan zijn dat de Romeinse keizer Julius Caesar om haar neus op Cleopatra viel. In ieder geval waren zij een van de beroemdste koppels uit de geschiedenis. Hoe anders was die geschiedenis misschien gelopen als ze geen relatie hadden gehad. Het lijkt een klein detail met grote gevolgen. Zo wordt de chaostheorie in populaire boeken vaak beschreven: kleine oorzaken met onvoorspelbaar grote gevolgen.

Deze avond treedt onze vaste gespreksleider  James van Lidth de Jeude op als spreker. De wis- en natuurkundige zal uitleggen dat de chaostheorie gaat over zogeheten dynamische systemen. Het gedrag van die systemen ziet er chaotisch uit. Met de krachtige computers van tegenwoordig kunnen onderzoekers die chaos heel goed uitrekenen. Daarbij blijkt echter dat het chaotische gedrag een fundamentele eigenschap van die systemen is. Het weer is een voorbeeld van zo’n systeem. Hoe goed je ook rekent, de uitkomst blijft op termijn altijd onvoorspelbaar.

Toen Van Lidth de Jeude nog bestuurder was, realiseerde hij zich dat veel maatschappelijke problemen op die chaotische systemen lijken. Als je niet op de juiste plek in het systeem stuurt, hebben je inspanningen geen of zelfs een onvoorzien resultaat. Bestuurders kunnen volgens Van Lidth de Jeude leren van de ‘ongewiskunde’ zoals hij dat graag noemt en daardoor beter beleid voeren.

Gespreksleider: Dr. Jan Terlouw

Muziek: Martin van de Vrugt