Bart Knols


Dr.ir. Bart Knols is medisch entomoloog (insectenkundige) en deskundige op het gebied van insecten die ziekten overdragen. Hij promoveerde in 1996 aan de Wageningen Universiteit (1996). Verder deed hij een MBA-opleiding aan de Open Universiteit in Engeland.
Knols werkte elf jaar aan onderzoek naar ziekteoverbrengende insecten en bestrijding van ziekten die zo worden overgebracht. Ook werkte hij binnen de Verenigde Naties, met name op het gebied van malariabestrijding.

Knols heeft meer dan 130 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en verscheidene boeken geschreven. Van 2005 tot 2010 was hij lid van De Jonge Akademie, de ‘jeugdafdeling’ van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, waarvan zeer opvallende jonge onderzoekers op uitnodiging lid kunnen worden. Hij is gasthoogleraar aan de Universiteit van Witwatersrand, Zuid-Afrika en algemeen directeur van K&S Consulting. Dit bedrijf houdt zich bezig met medische informatievoorziening (in het bijzonder over malaria en dengue), adviseert op het gebied van het bestrijden van infectieziekten en geeft adviezen over organisatieontwikkeling.

In 2006 won Bart Knols samen met Ruurd de Jong de Ig Nobelprijs voor biologie. Uit hun onderzoek kwam naar voren dat malariamuggen afkomen op Limburgse kaas en tenenkaas!

In 2009 verscheen van Bart Knols bij Nieuw Amsterdam Uitgevers het boek ‘Mug, de fascinerende wereld van volksvijand nummer 1’.