Zafer Aydogdu


Zafer Aydogu’s vader emigreerde van Turkije naar Nederland om te werken bij Thomas & Drijver. In 1981 volgde de jonge Zafer en zijn broertjes. Het voortgezet onderwijs had hij in Turkije gevolgd. Toch lukte het om in Nederland verschillende universitaire studies af te ronden. Hij studeerde filosofie in Nijmegen en geschiedenis in Utrecht. Bovendien behaalde hij zijn eerstegraads lesbevoegdheid door het volgen van de postdoctorale lerarenopleiding.

Drs. Zafer Aydogdu werkte enkele jaren als docent, onder andere in de vakken filosofie, ethiek, geschiedenis en wetenschapsleer. Tegenwoordig is hij werkzaam bij de gemeente Deventer. In deze functie wil hij een bijdrage leveren aan de integratie in de stad.

In de loop der jaren heeft Zafer Aydogdu verschillende cursussen en lezingen gegeven. Zo ontwikkelde hij samen met Gerard Burger van het Humanistisch Verbond in Deventer een cursus islamitische filosofie. Doel: mensen beter informeren over de achtergronden van moslims in Nederland.

De islamitische filosofie, cultuur en geschiedenis blijft boeien. Zafer maakt vergelijkingen met ontwikkelingen in de westerse wereld en cultuur. Hij legt graag hij de nadruk op gemeenschappelijke elementen in de westerse en islamitische filosofie.