8 april 2009: Drs. Zafer Aydogdu
verzoening


verzoening

Deze maand een Deventer spreker met wortels in Centraal Anatolie, Turkije. Drs. Zafer Aydogdu vertelde tijdens deze maand van de filosofie over verzoening. Hij legde uit hoe tegen dit thema wordt aangekeken binnen het islamitisch humanisme.

Mevlana Celaddin Rumi, Haci Bektas Veli en Yunus Emre waren 3 belangrijke Turkse humanisten. Hun denken heeft tot op de dag van vandaag een grote invloed op de denkwijze van veel moslims binnen en buiten Turkije. Hoe keken deze filosofen tegen verzoening aan?

Zafer liet het publiek aan de hand van de denkbeelden van deze wijze heren kennis maken met een kant van de Islam waar we in deze tijd weinig over horen.

Het bracht interessante discussies op gang. Nog niet vaak liet het publiek zo duidelijk haar stem horen tijdens het Science Cafe in Deventer. Jammer dat de tijd zo snel voorbij vloog. De discussie snakte naar meer…

James van Lidth de Jeude leidde dit deel van de avond in goede banen. We waren ook erg blij met het Lonneke Lenferink Duo. Hopelijk kan het Science Café publiek in de toekomst nog eens van hun muziek genieten.