11 februari 2009: Dr. Gonneke Willemsen
tweelingenonderzoek


tweelingenonderzoek

Aangeboren of aangeleerd? Deze vraag probeert Dr. Gonneke Willemsen op te lossen met erfelijkheidsonderzoek bij tweelingen. Eén op de 30 pasgeborenen behoort tot een meerling. Eén op de 200 kinderen is zelfs helft van een 1-eiïge tweeling. In een vroeg stadium splitste het bevruchte eitje en groeiden er niet 1 maar 2 kinderen uit. Eigenlijk een soort natuurlijke kloon! Bij  2-eiïge tweelingen zijn er twee eitjes tegelijk bevrucht. Zij zijn dus net als normale broers of zussen, maar dan tegelijk geboren.

Gonneke Willemsen doet haar onderzoek bij zowel de 1-eiïge als de 2-eiïge tweelingen. Ze vergelijkt overeenkomsten en verschillen, onder andere op het gebied van stress en depressiviteit. Zo wordt duidelijk wat te danken is aan de genen, aan gemeenschappelijke opvoeding of aan een unieke omgeving. De onderzoekster heeft de beschikking over gegevens en (vrijwillige) medewerking van maar liefst 48.000 families. Deze gegevens zijn vastgelegd in het Tweelingenregister. De speurtocht blijkt niet mee te vallen: de meeste dingen zijn een ingewikkelde verstrengeling van aangeboren én aangeleerd. Het is dus geen questie van ‘nature OR nurture’, maar ‘nature AND nurture’.

Onder leiding van Jaap Huibers konden de aanwezigen prangende en minder prangende vragen stellen.

Zou bij de mannen van Pampus de muzikaliteit vooral aangeboren of aangeleerd zijn? Ons maakt het niet uit. Zij verzorgden de luchtige kant van de avond met cabareteske teksten op prachtige muziek. Gemist? Geen zorg, hun debuut cd Spartelen is net uit!

De avond was compleet met lekkere Deventernaartjes ter ere van ons eenjarig bestaan. Hiep hiep hoera!